ЕК засилва натиска върху Унгария заради отношението към гражданските организации

Протест срещу законопроекта за неправителствените организации в Будапеща, Унгария, 12 април 2017 г.  [Zoltan Balogh/EPA/EFE]

Очаква се Европейската комисия да обяви още съдебни производства срещу Унгария, защото отказва да промени закон, изискващ неправителствените организации да разкриват чуждестранните си дарители, обявиха служители от ЕС.

Върховният съд на Европейския съюз реши миналата година, че законът “въвежда дискриминационни и неоправдани ограничения по отношение както на организациите, така и на лицата, които им предоставят такава подкрепа“ в нарушение на основните права на ЕС, включително относно защитата на личните данни и свободата на сдружаване.

Европейската комисия сега се готви да започне допълнителни съдебни производства срещу Унгария, тъй като не е успяла след решението да промени закона от 2017 г., заявиха тримата служители на ЕС, които пожелаха анонимност.

Говорител на мисията на ЕС на Унгария заяви, че Будапеща ще се съобрази с решението и е информирала Комисията, че е готова да отмени спорния закон и да го замени с нов.

Решението на Комисията да задейства “процедура за нарушение“, което се използва срещу държави-членки, за които се смята, че нарушават законите на блока, очаква окончателно одобрение в сряда, казаха служителите.

Ако решението бъде взето, на Унгария ще бъде изпратено “официално уведомително писмо“ и ще има два месеца за отговор.

Ако Унгария не се съобрази в този срок, Комисията може да поиска Съдът на Европейския съюз да глоби Будапеща.

ЕС отдавна обвинява унгарския премиер Виктор Орбан в подкопаване на демократичните стандарти за свободата на съдилищата, медиите, неправителствените организации и академичните среди, както и в нарушаване на закона с рестриктивната си позиция по отношение на миграцията.

Орбан отхвърли критиките и обяви в интервю за Ройтерс през септември миналата година, че се вижда като “борец за свобода“.