ЕК пуска уеб платформа за безопасно възобновяване на туризма

Re-open EU събира на едно място информацията, предоставена от Комисията и държавите членки, която е достъпна на 24-те официални езика на Европейския съюз.

Наскоро пуснатата уеб платформа, известна като Re-open EU, има за цел да насърчи лесното и безопасно възобновяване на пътуването между европейските държави. Предава EURACTIV Италия.

След възстановяването на свободата на движение в повечето страни членки (15 юни) Европейската комисия реши да предостави на гражданите, които желаят да пътуват, платформа, предлагаща информация в реално време за всички държави членки на ЕС.

Re-open EU предоставя информация за границите, наличните транспортни средства, ограниченията за пътуване, здравната ситуация, както и мерките за безопасност, които трябва да се спазват, като социално дистанциране и използването на маски за лице.

Re-open EU ще може да се ползва и като мобилно приложение. Всяка държава членка има своя интерактивна карта, която съдържа актуализации на действащите национални мерки и информация за отварянето на туристически обекти, музеи, ресторанти и плажове. Целта е гражданите да планират почивките си безопасно и по лесен начин.

Информация на 24 езика

Re-open EU събира на едно място информацията, предоставена от Европейската  комисия и държавите членки, която е достъпна на 24-те официални езика на Европейския съюз.

След седмици на карантина вътрешните граници на ЕС бяха отново отворени. Платформата на ЕС ще даде на пътуващите лесен достъп до информацията, която им е необходима, за да планират пътуванията си уверено и безопасно, подчерта комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

“Това ще позволи на малките ресторанти, собствениците на хотели и на всички европейски градове да вземат за пример иновативните решения, въведени другаде”, добави той.

“Голямото и богато културно наследство на Европа е едно от основните ни предимства. Невъзможността за пътуване и затварянето на повечето туристически обекти през последните месеци нанесоха сериозен удар върху културата и туризма. Платформата Re-open EU предлага актуална и важна информация, чрез която ще можем спокойно да започнем отново да преоткриваме Европа”, добави Мария Габриел, еврокомисар в областта на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Подкрепа на бизнеса и културата

Платформата съдържа и информация за ваучери, които позволяват на потребителите да купуват билети за бъдещо настаняване и храна. Целта на ваучерите е да помогнат на хотелиерския и ресторантьорския сектор с осигуряване на ликвидност, така че да могат да се възстановят възможно най-бързо.

Като част от инициативите на ЕС за засилване на туризма е създадена и платформата Europeana Pro, която цели да помогне на специалистите в областта на културното наследство да открият инициативи в подкрепа на туризма.

Културната платформа Europeana стартира и инициативата “Открий Европа”, където могат да се видят произведения на изкуството и снимки на някои от най-популярните културни паметници в Европа.