ЕК ускорява съдебните действия срещу Кипър и Малта заради “златните паспорти“

Малта е привлекателна за богатите руснаци, китайци и бизнесмени от страните в Арабския залив. [EPA-EFE / DOMENIC AQUILINA]

Европейската комисия засили в сряда (9 юни) съдебните искове срещу Кипър и Малта заради така наречените “златни паспорти”, в резултат на което двата острова може да се окажат в съда и да бъдат глобени.

Изпълнителната власт на ЕС направи първата стъпка от правния процес през октомври миналата година, когато изпрати официални уведомителни писма до двете страни, като им даде два месеца за отговор.

В сряда Комисията изпрати мотивирано становище до Кипър, тъй като не е отговорил на притесненията й. Страната разполага с два месеца, за да информира Комисията за мерките, които е предприела за спазване на законодателството на ЕС или ще бъде изправена пред съда.

“Въпреки че Кипър отмени своята схема и спря да получава нови заявления на 1 ноември 2020 г., той продължава да обработва висящите заявления“, се казва в изявление на институцията.

Това се случва два дни, след като официално разследване установи, че кипърското правителство безброй пъти е нарушило собствения си закон, като е предоставило гражданство на почти 7000 души от 2007 до 2020 г.

Комисията също така издаде допълнително официално уведомително писмо до Малта, където проблемите са се задълбочили и даде на острова два месеца за отговор. Следващата стъпка ще бъде мотивирано становище от изпълнителната власт на ЕС.

“Докато предишната схема за гражданство на инвеститори вече не е в сила, Малта създаде нова схема в края на 2020 г.“, заявява Комисията.

Малта започна да продава паспорти на богати чужденци през 2014 г. Голямо търсене има сред богати руснаци, китайци и бизнесмени от страни в Арабския залив.

Паспортът на ЕС предоставя права за безвизово пътуване, работа и пребиваване в целия 27-членен блок.

В отговор на хода на Комисията, малтийското правителство заяви, че заема “твърдата позиция”, че гражданството е въпрос, който държавите-членки трябва сами да решат и това трябва да остане по този начин.

Малтийските  власти добавиха, че искат “конструктивен диалог“ с Брюксел и ще отговорят по-пълно на възраженията след време.

От схемата “Гражданство чрез инвестиции“ Валета е спечелила 1,5 милиарда долара от старта на програмата  през 2014 г. до днес.

В края на април Европейският парламент предупреди България, Кипър и Малта да прекратят издаването на т.нар. “златни паспорти” за направени инвестиции от чужденци в икономиките им.

По-рано ГЕРБ и ДПС окончателно запазиха продажбата на българско гражданство при гласуване в парламента. Народното събрание прие през февруари на второ четене, че чужденците ще могат да получат български паспорт, след като внесат не по-малко от 1 млн. лева в капитала на българска фирма.