ЕК ще предложи правна рамка за изземване на руски активи

Яхти в Порт Еркюл в Монако, 9 март 2022 г. [EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER]

Европейската комисия трябва да разкрие плановете си в сряда (25 май), които ще улеснят конфискуването на замразени активи, свързани със сериозни незаконни дейности и заподозрени престъпници, включително тези, които избягват санкциите на ЕС срещу Русия. Това показват документи, разгледани от EURACTIV.

Проект на директивата предлага преодоляване на дългогодишна слабост в ЕС, където много държави нямат достатъчно стабилни правни рамки, за да конфискуват активи, придобити чрез престъпления, което улеснява престъпниците да укриват богатствата си и да се възползват от незаконни дейности.

Законодателното предложение ще отстрани тези слабости чрез създаване на обща правна рамка за това как да се работи с активи, които са били замразени във връзка с престъпления от значение за ЕС, включително установяване на нови основания за конфискация.

Проектопредложението предвижда „нова възможност за конфискация, когато активите са замразени въз основа на подозрение за участие в дейности на организирана престъпност“.

Престъпленията, за които ще се прилагат новите правила, ще се отнасят до тероризъм, участие в престъпна организация, трафик на хора и незаконен трафик, корупция и пране на пари.

Така тази мярка ще работи без да е необходима присъда, ако „националният съд е убеден, че въпросните активи произтичат от престъпни дейности“.

Заради войната на Русия в Украйна много държави се борят да замразят активи на хора, санкционирани от ЕС заради връзките им с Кремъл, но нямат законови правомощия да конфискуват замразени активи.

Съгласно отделно предложение, което ще бъде публикувано в сряда, нарушаването на санкциите на ЕС ще се превърне в престъпление в целия блок.

Отбелязване на „минали, текущи или планирани“ санкции

От март Европейската комисия разполага с  инструмент за информиране за санкциите на ЕС , който може да се използва за докладване за „минали, текущи или планирани“ нарушения на санкциите на блока, както и опити за заобикалянето им.

Това се отнася както за индивидуални санкции, които се прилагат за определени физически и юридически лица и обикновено се състоят от замразяване на активи и/или забрани за пътуване, така и секторни санкции, свързани с оръжейно ембарго, забрани за внос и износ на конкретни стоки и технологии и/или ограничения за предоставянето на специфични финансови и търговски услуги.

Във връзка с петте пакета от санкции на ЕС, които бяха одобрени след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, чрез инструмента са подадени общо 64 жалби, заяви пред EURACTIV служител на ЕС, който е запознат с въпроса.

Към май 35 от тези сигнали се отнасят до секторни ограничителни мерки, 27 са свързани с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, а два се отнасят до Беларус и участието на Минск в руската агресия срещу Украйна.

До момента 12 сигнала са предадени на националните компетентни органи за проверка.

„Някои доклади все още се изясняват за допълнителни подробности, факти и така нататък“, обясни служителят на ЕС и обясни, че някои доклади не посочват непременно възможни нарушения на санкциите, а по-скоро препоръчват нови индивидуални мерки.

EURACTIV разбира, че броят на жалбите вероятно е много по-висок.

Изземването на активи обикновено изисква осъдителна присъда, но според законопроекта те могат да бъдат разрешени чрез досъдебен процес в някои случаи на заподозрени престъпници, а също и когато са „прехвърлени от заподозряно или обвиняемо лице на трети страни“, включително членове на семейството му.

Подобна практика е станала обичайна за руските олигарси, което подкопава усилията на пакетите от санкции от 24 февруари насам, потвърдиха пред EURACTIV служители, които са запознати с темата.

Съгласно проектопредложението държавите-членки биха могли също потенциално да продължат с продажбата на замразени активи преди издаването на заповед за конфискация и да начисляват разходите за управлението на замразените активи на действителния собственик.

Собствениците на активи ще получат гаранции, включително правото да бъдат изслушани.

Украйна и извън нея

Според експерти това може да отвори вратата за разработване на правен инструмент, който да позволи конфискуването на руски активи във връзка с войната в Украйна.

„Работим върху европейски инструмент, за да направим конфискациите възможни навсякъде във всички държави от ЕС“, коментира комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, който предварително обяви тези мерки по-рано през май.

Тогава той каза, че една от крайните цели е да се преразпределят приходите от тези конфискации към Украйна.

Въпреки че предложеното законодателство е мотивирано основно от възстановяването на Украйна, то може да се прилага и в бъдеще, например за замразени активи във връзка с войната в Сирия, която също се нуждае от огромно финансиране за своето възстановяване.

Някои правни експерти обаче се опасяват, че това може да причини голям брой съдебни спорове и дълги съдебни процеси, а не бързи стъпки.

Предложението на Комисията все още ще се нуждае от подкрепата на държавите-членки, които традиционно са били предпазливи по отношение на реформите, които изискват промени в техните закони.