ЕНП иска закон за защита на дребните земеделци от олигарсите

Untitled-6 [shutterstock.com]

Групата на ЕНП призова в сряда (13 май) за еврозакон, който да попречи на олигарсите, заграбили земи, да използват субсидии от ЕС за сметка на малкия и средния земеделски бизнес. Тази практика е широко разпространена в страни от Източна Европа, където понякога е активна италианската мафия.

Според ЕНП новият закон трябва да ограничава субсидиите, които може да получи физическо лице, да въвежда ясен регистър на реалните собственици на дружествата и да предотвратява кражбите на земи, обясни евродепутатът от групата на ЕНП Моника Холмайер, председател на комисията бюджетен контрол на Европейския парламент.

“В някои държави олигархични и престъпни структури системно злоупотребяват с европейските фондове. След установяването на конфликт на интереси на чешкия премиер Бабиш и други възможни олигархични структури е крайно време за промяна в правилата на ЕС за това колко пари от бюджета на ЕС може да получи един единствен човек”, каза Холмайер, която е автор на парламентарен доклад за Управление на средствата на ЕС от Европейската комисия.

Моника Холмайер

“ЕС трябва да предложи директен механизъм за докладване, ако земята на дребните земеделски стопани, отговаряща на условията за субсидии, е открадната от престъпни мрежи. Европейската служба за борба с измамите съобщава за случаи в Словакия и Италия”, добави тя. Нейният доклад ще бъде гласуван от Парламента днес и утре.

“Това, че няколко фирми получават огромната част от субсидиите на ЕС в някои страни, не е нито справедливо, нито съответства на намеренията за структурно финансиране от ЕС. -По-голямата част от данъкоплатците в ЕС трябва да се възползват от средствата на ЕС, а не да виждат вноските им да отиват при олигарси”, допълни Холмайер.

По думите й това ще е част от исканията на ЕНП в предстоящите преговори за дългосрочния бюджет на ЕС. “Европейската комисия трябва да предложи бюджетни правила, с които да се определи максималната сума, която физическите лица и холдингите, които притежават по няколко компании, могат да получат от кохезионните и селскостопанските фондове на ЕС”, каза тя.

Според ЕНП, антиолигархичните мерки следва да бъдат придружени от регистър на крайните бенефициенти и техните реални собственици, за да има прозрачност. “Искаме стандарт за отчитане за това кои са физическите лица, които стоят зад крайните бенефициенти във всички държави-членки. Ако едно лице притежава компания майка, трябва да е видимо, че средствата, получени от дъщерните дружества, отиват в същите ръце”, обясни Холмайер.

Парламентарният доклад на Холмайер за финансовото управление на Европейската комисия обръща специално внимание и на методите за заграбване на земи. “Земеделските производители трябва да знаят, че са защитени от ЕС, ако националните власти не действат. Ето защо групата на ЕНП призовава за механизъм, чрез който засегнатите земеделски стопани могат да подават жалби директно пред Комисията”, завърши Холмайер.

“Ню Йорк таймс” публикува през ноември 2019 г. разследването “Земеделските стопани: как олигарсите и популистите доят ЕС за милиони”. То показва как субсидиите на ЕС за земеделски стопанства (65 милиарда евро годишно) подсигуряват един вид съвременен феодализъм, при който дребните земеделски производители са длъжни на политически обвързани земеделски “барони”. “Ню Йорк таймс” разказва, че унгарският премиер Виктор Орбан е дал чрез търг земя на политически съюзници и членове на семейството си. Както и че компанията, основана от чешкия премиер Андрей Бабиш, е получила поне 37 милиона евро субсидии миналата година.

Има публикации и за подобни практики в България. Журналистическият сайт за наблюдение на българското председателство на Съвета на ЕС публикува темата “Мафиотски правила в българското земеделие с помощта на евросубсидии от ЕС“. Авторът на статията, адвокат Георги Керелов, описва явление, за което много хора знаят, но никой не смее да говори: малките собственици на земи в България са тормозени от земеделски производители в мафиотски стил, които получават вместо тях евросубсидиите, понякога с разрешение (и нелепо нисък наем), но много често без разрешение.