Съдът в Страсбург: Русия е отговорна за убийството на Литвиненко

Руският депутат Андрей Луговой, който е заподозрян в отравяне с полоний-210 на руския бивш офицер от службата за сигурност Александър Литвиненко в Лондон, присъства на пресконференция в Москва, Русия, 12 март 2013 г. EPA/EFE/MAXIM SHIPENKOV

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови във вторник (21 септември), че Русия е „отговорна“ за убийството на дисидента и бивш агент от КГБ Александър Литвиненко с радиоактивното вещество полоний в Лондон през 2006 г.

Литвиненко почина след като пи чай с радиоактивен изотоп в лондонски хотел. Този случай и до днес тежи върху отношенията между Великобритания и Русия.

Преди да умре, Литвиненко обвини руския президент Владимир Путин за отравянето.

„Русия е отговорна за убийството на Александър Литвиненко във Великобритания“, обяви Страсбург.

Казусът стигна до него по жалба, подадена от вдовицата на Литвиненко Марина. В решението си ЕСПЧ пише, че установява „извън разумното съмнение“, че убийството е извършено от руските граждани Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун.

Двамата са пътували до британската столица с цел да го убият, установи съдът.

„Планираната и сложна операция, включваща закупуване на рядка смъртоносна отрова, условията за пътуване на двамата и многократните и продължителни опити за поставяне на отровата показват, че Литвиненко е бил целта на операцията“, се казва в съобщението.

В решението на съда се  добавя, че са налице доказателства, че  „Луговой и Ковтун са действали по указание или контрол на руските власти“.

Великобритания отдавна обвинява Русия за покушението на 43-годишния Литвиненко. Руските власти обаче категорично отричат участие в смъртта на бившия офицер от КГБ, който беше сред критиците на Кремъл.

Британското разследване по случая приключи през 2016 г. със заключението, че руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил операция за убийството на Литвиненко, ръководена от руската Федерална служба за сигурност, наследила КГБ.

Русия обаче не успя да опровергае участието на държавата в случая.

Съдът установи, че „убийството на Литвиненко може да се припише на Русия“, се казва в съобщението.

Критиците на Кремъл възприемат убийството на Литвиненко като един редицата атентати, поръчани от Русия, включително опитите за отравяне на бившия агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. и лидера на опозицията Алексей Навални ​​в Сибир през 2020 г. Кремъл отрича обвиненията.