ЕС забеляза: Много български медии защитават правителството

Български вестници [Анелия Николова, Дневник]

“Много собственици на медии предпочитат да бъдат близо до правителството, за да избегнат маргинализиране”. Това констатира Европейската комисия в българския доклад за спазването на върховенството на закона в ЕС, който бе представен за първи път в сряда, 30 септември.

ЕК прави сравнително подробен анализ на проблемите с медиите в страната, която е оставена на незавидното 111-то място класацията на “Репортери без граници” за медийната свобода. След България в Европа са само Турция, Беларус и Русия. Комисията използва собствени източници и независими международни наблюдатели, за да изгради своите изводи.

В доклада се казва, че политическият климат в страната “не е благоприятен за независимите медии”

“Националните и местни медии във всички сектори са обект на систематичен политически контрол и по-голямата част от водещите вестници в страната следват редакционна политика, благоприятна за правителството”, казва ЕК.

Голям проблем за Брюксел е, че държавната реклама играе важна роля в медийния пейзаж на страната, особено на местно ниво. България няма регулаторни гаранции за справедливо и прозрачно разпространение на държавната реклама.

“Понякога местните власти използват средства от ЕС, за да засилят контрола си върху местните вестници и телевизионни канали”, пише Европейската комисия.

Комисията посочва, че собствеността на неуточнен брой български медии е тясно свързана с политически фигури, макар в някои случаи това да не е официално.

Един от най-големите български медийни магнати е депутатът от ДПС и крупен бизнесмен Делян Пеевски. Той бе сред авторите на последните ключови промени в законодателството, което регулира медийния бизнес в страната. Пеевски не е изрично упоменат в доклада на ЕК.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е собственик на телевизия “Скат” и сайтът “Десант”, лидерът на “Атака” Волен Сидеров управлява фондация “Атака”, която притежава лиценза за едноимената телевизия, припомня “Дневник”. През миналата година БСП направи партийната телевизия БСТВ.

ЕК цитира изследвания с участието на български журналисти, които признават, че политическата намеса в медиите е “често срещана” и “широко разпространена” . Комисията отчита честите съобщения за атаки срещу независими и разследващи журналисти, които стават обект на клеветнически кампании и съдебни дела.

В доклада се говори и за липсата на прозрачност при реалните собственици на медиите. Напомня се за закона “Пеевски”, който принуди малкото независими медии да разкриват дарителите си чрез електронните платформи. И досега информацията за финансирането на медиите остава трудно достъпна, както и данните за техните реални собственици.

Първата реакция на тези заключения дойде от правосъдния министър Десислава Ахладова, която показа, че не вижда проблем с независимостта на медиите в страната. Още в 13.30 часа Ахладова даде пресконференция и чете изявлението си от предварително подготвен лист.

Според министърката позитивно било, че у нас се търсела прозрачност на медийната собственост чрез обявяване на действителните собственици. Тя посочи инициарния именно от Пеевски Закон за задължителното депозиране на печатни и други издания. В доклада ЕК е казано изрично, че този закон не работи добре. Министърката обясни, че България е отворена към всякакви инициативи, за да може “да укрепне медийният плурализъм”.