ЕС е обезпокоен от нова мигрантска вълна, ако Турция влезе в Сирия

Михалис Хрисохоидис, гръцки министър за обществения ред и защита на гражданите, и Димитрис Аврамопулос, европейски комисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството. [(Съвет на ЕС)]

Германия предупреди във вторник (8 октомври) за повторение на голямата миграционна вълна, сварила Европейския съюз неподготвен през 2015 г. На този фон Гърция, България и Кипър обявиха тревога заради увеличения брой пристигащ мигранти от съседна Турция.

Вътрешните министри на ЕС се срещнаха, за да обсъдят въпроса, защото Гърция отново се превърна в основната врата към Европа за хората, които бягат от войните и бедността в Близкия изток, Азия и Африка. Данните на ООrН показват близо 45 600 мигранти, пристигнали по море през тази година.

Министрите от ЕС изразиха опасения, че голямата заплаха е Турция да изпрати войските си в североизточна Сирия, което може да доведе до нова вълна бежанци и мигранти в Европа. Данните показват, че т.нар. източен средиземноморски маршрут от Турция до Гърция отново се е превърнал в основен канал за търсещите убежище в Европа.

Официални лица в ЕС коментират, че ако Турция нахлуе в Сирия, то част от четирите милиона бежанци, които вече са на турска територия, може да решат да се отправят към Европа, за да избегнат насилствено връщане обратно в родината си.

“Надявам се, че няма да има операция”, каза министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн пред журналисти.

„Но представете си, че сте бежанец в Турция, че сте сириец – съществува риск да бъдете прехвърлен един ден в североизточна Сирия. Това е фактор, който може да генерира вълна към Европа “, каза той.

Етническо прочистване?

Турция планира да презасели 2 милиона от сирийските бежанци, който се намират на нейна територия, в 35-километров коридор в Сирия по протежение на 480-километровата си граница. Целта е да се заместят приблизително един милион кюрди, които в момента живеят там. В Сирия има приблизително 1.8 милиона кюрди и техните представители предупреждават за предстоящо етническо прочистване и тотална война.

„За Гърция увеличението на мигрантските потоците за последните четири месеца е 240%. Можете да си представите мащаба на предизвикателството“, заяви заместник-министърът на Гърция за миграцията Георгиос Кумуцакос.

Гърция, България и Кипър представиха съвместно изявление по време на срещата, като обърнаха внимание на източния средиземноморски маршрут.

В декларацията им се казва: „Геополитическите фактори, включително конфликтите в по-широк мащаб, особено в Сирия, водят до това, че най-вероятно ще видим продължение на тази тревожна тенденция в краткосрочен и средносрочен план.“

„Европа не може отново да се окаже неподготвена… ЕС ще трябва да разгледа положително разпределението на допълнителни средства за тези страни от по-широкия регион на източно-средиземноморския маршрут, засегнати от огромните миграционни потоци.“

Инициативата на трите държави беше част от тяхната съвместна инициатива, наречена Източносредиземноморска инициатива за миграционен път (EMMI).

Инициативата настоява, че ЕС трябва да бъде готов да се справи с това ново предизвикателство и да предостави допълнителни ресурси на държавите от Източното Средиземноморие, включително на Турция.

Турция отдавна се оплаква, че подкрепата на ЕС, обещана в замяна на спирането на миграцията към Европа, е недостатъчна, като се има предвид, че сега тя е поела на своя територия около 3,5 милиона сирийски бежанци.

Двата транша от по 3 милиарда евро помощ от ЕС за подпомагане на Турция да се справи с бежанците от Сирия са почти изхарчени. EURACTIV попита Комисията дали ще изплати нова помощ, за която има риск да обслужи етническо прочистване. Говорителят на Комисията Мая Кочиянчич повтори позицията на Комисията, че не са изпълнени условията за връщане на бежанци в Сирия.