ЕС ще започне отварянето на външните си граници от юли

Пътници пристигат на римското летище "Леонардо да Винчи“ (Фиумичино), на втория ден от възобновяването на вътрешните полети в Рим, Италия, 4 юни 2020 г. [Telenews / EPA / EFE]

Европейският съюз ще отвори напълно вътрешните си граници до края на юни и ще започне премахването на ограниченията за пътуване до и от трети страни през юли. Това съобщи в петък (5 юни) еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

След видеоразговор на министрите на вътрешните работи на ЕС Йохансон коментира, че се надява Шенгенско пространство да започне отново да функционира не по-късно от края на юни.

Пандемията от COVID-19 доведе до затваряне на националните граници в ЕС с много малки изключения, като например “зелените коридори” за ТИР-превозите.

С наближаването на летния туристически сезон няколко държави, включително Франция и Белгия, обявиха отварянето на границите си. На 15 юни това ще направят още европейски държави, сред които и Германия. Италия отвори границите си в сряда.

Въпреки усилията за координация, решенията на национално ниво бяха взети “на парче”.

Терезия Грас, държавен секретар в Министерството на вътрешните работи на Хърватия, която ръководи заседанието от името на хърватското председателство на Съвета, посочи, че премахването на контрола по вътрешните граници е обща цел.

Въпреки това, тя коментира, че все още няма единодушно решение. Повечето държави искат контролът да бъде отменен до 15 юни, а останалите – в края на юни, в зависимост от епидемиологичната ситуация в страните членки.

Отварянето на външните граници също ще бъде координирано с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, посочи Грас и добави, че през следващата седмица Европейската комисия ще представи насоки за отварянето на външните граници.