ЕС ще наложи санкции срещу хората на Путин заради Навални

Navalny-in-detention-800x450

Европейският съюз ще наложи забрана за пътуване и замразяване на активи на съюзници на руския президент Владимир Путин. Това вероятно ще се случи преди срещата на върха на ЕС през март, след като посланиците на страните членки дадоха одобрение за наказателни мерки, коментират дипломати.

Санкциите са в отговор на присъдата на основния критик на Путин – Алексей Навални. Те ще бъдат първите, наложени в новите правила на ЕС, въведена през декември. ЕС вече може да налага санкции в защита на човешките права по целия свят.

“Очаквам да бъдат въведени допълнителни санкции преди срещата на върха на ЕС през март”, посочи високопоставен дипломат от ЕС, позовавайки се на срещата на 27-те лидери на блока на 25-26 март в Брюксел. Външните министри на ЕС ще се срещнат на 22 март.

Срещата на посланиците на ЕС в сряда разкри широка подкрепа за санкциите. Швеция, Германия, Франция, Полша и балтийските страни призоваха за налагане на забрани за пътуването в Европа и замразяване на активи.

Не беше обсъждано спирането на мащабния газопроводен проект “Северен поток II”, свързващ Русия с Германия, въпреки призивите на някои страни членки той също да бъде обект на санкции. Не стана ясно дали санкциите ще бъдат насочени към руските олигарси и бизнес елити, както искат поддръжниците на Навални.

Натискът за налагане на санкции на Русия стана особено силен, след като на 5 февруари Москва разгневи европейските страни, като изгони германски, полски и шведски дипломати. Това бе сторено без да бъде информиран първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, който по това време беше на посещение в Москва. Руският външен министър Сергей Лавров нарече ЕС “ненадежден партньор” по време на пресконференция, която според евродепутати е имала за цел да унижи Брюксел.

“Санкциите трябва да бъдат наложени скоро, в противен случай тяхното въздействие ще е отслабено”, посочи високопоставен европейски дипломат.

Някои държави посочиха имена на хората, които според тях, трябва да бъдат обект на санкции, но отказаха да дадат подробности. Притеснението е, че мишените на санкциите биха могли да изтеглят активите си от европейските банки.

ЕС вече наложи икономически санкции срещу Русия след анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. Миналата година наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на шест руски служители, близки до Путин, заради отравянето на Навални през август. Москва отрече обвиненията и посочи, че няма доказателства, че Навални е бил отровен.

Навални беше задържан след завръщането си в Русия от Германия миналия месец и на 2 февруари бе осъден за нарушаване на условията за условно освобождаване по обвинение, което според опозиционера е политически мотивирано.