ЕС ще поиска от Полша да плати глоби за дисциплиниране на съдии

„Съжалявам, че положението на върховенството на закона в Полша не показва признаци на подобрение и съдиите продължават да са под натиск. Ние ще продължим да изпълняваме дълга си да защитаваме върховенството на закона и съдебната независимост“, каза Вера Йоурова, еврокомисар за ценности и прозрачност. [Европейски съюз, 2021 г. Източник: EC - Audiovisual Service]

Изпълнителната власт на Европейския съюз ще поиска от Полша да плати глоби в размер на около 70 милиона евро през следващите седмици за това, че не е премахнала спорната система за дисциплинаране на съдии, съобщиха източници на Ройтерс.

Спорът е една от многото битки, противопоставящи Полша срещу ЕС, който обвинява националистическото правителство във Варшава в отстъпление от демократичните стандарти, включително независимостта на съдебната власт. Варшава отрича обвинението.

„Съжалявам, че положението на върховенството на закона в Полша не показва признаци на подобрение и съдиите продължават да са под натиск. Ние ще продължим да изпълняваме нашия дълг да защитаваме върховенството на закона и съдебната независимост“, каза Вера Йоурова, еврокомисар по ценностите и прозрачността.

Отделно говорител на Европейската комисия каза пред репортери, че базираната в Брюксел изпълнителна власт е получила последното обяснение на Полша по спора, добавяйки: „ЕС има начини да гарантира плащането на глобите, дължими от Полша“.

11 януари беше крайният срок за Варшава да каже на Еврокомисията кога и как ще разпусне Дисциплинарната камара на Върховния съд на Полша, за която висшият съд на ЕС нареди да бъде спряна, или ще плаща глоби на стойност 1 милион евро на ден.

Ако отговорът на Полша не удовлетвори Комисията, която прилага европейското законодателство, източник от ЕК посочи, че ще изпрати фактура до Варшава с 45-дневен срок за плащане.

Дотогава глобата ще възлиза на около 70 милиона евро, каза втори източник от Комисията, добавяйки, че поканата за плащане ще бъде изпратена до Варшава „много скоро“.

Говорител на полското правителство не отговори на искане за коментар, отправен във вторник.

Безпрецедентно

Попитан за случая, заместник-министър на правосъдието на Полша миналата седмица обвини ЕС, че отправя „незаконни искания“ и каза, че Варшава няма да се поддаде на „шантаж“.

Управляващата партия „Право и справедливост“ (PiS) въведе новата дисциплинарна система за съдиите през 2017 г. на фона на цялостна реформа на съдебната система, широко осъдена като подкопаваща независимостта на съдилищата и съдиите.

Полската асоциация на съдиите Lustitia, която обвинява PiS в унизяване на съдилищата, посочи, че досега Дисциплинарната камара е отстранила шестима съдии за оспорване на политиките на правителството и че още двама чакат решение.

От шестимата двама съдии са остранени за повече от една година, делата им са преразпределени на други съдии или са започнати от нулата, включително и дело за убийство на дете, посочиха от Lustitia .

От асоциацията коментираха, че повече от 1000 съдии са били номинирани, откакто „Право и справедливост“ промени закона, за да позволи на съдии, назначени от държавни служители – а не от други съдии – да работят в съдебните състави.

Ако Полша продължи да отказва да плаща за неспазване на разпореждането на базирания в Люксембург Европейския съд (ECJ) – решенията, на който са задължителни за всички държави-членки – Комисията в крайна сметка ще приспадне общата дължима сума от европейските средства, предназначени за Варшава.

Моментът обаче не е ясен, тъй като други държави от ЕС досега, или са прилагали мерките, предписани от Европейския съд, или са плащали своевременно сами за това, че не са го направили.

Липсата на прецедент или ясни правила на ЕС води до процедурни забавяния и политически пазарлъци по въпроса, което вече навреди на репутацията на Полша като пример за демократичния преход от комунизма, наложен ѝ след Втората световна война.