Журналистът Атанас Чобанов е заплашен от покушение в България

Разследващият журналист Атанас Чобанов

Българският разследващ журналист Атанас Чобанов е бил предупреден от западните партньорски служби за непосредствена заплаха от физическа саморазправа на територията на България. Сигналът е бил получен веднага след последното разследване на разследващия сайт на Чобанов BIRD.bg.

“В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111 място по медийна свобода“, коментира Чобанов пред EURACTIV България.

Последният разследващ репортаж на BIRD.bg бе озаглавен „Лобистът Тони Подеста обслужва бизнеси свързвани с Пеевски. Отворил фирма с Мондешки“. Става дума за американски лобист, който е сключил множество договори с видни бизнесмени в българия, a BIRD намират връзки със санкционирания за „корупция“ по глобалния закон “Магнитски“ Делян Пеевски.

В позиция на Инициативата за свободни медии на Балканите (BFMI) за EURACTIV се изразява силно безпокойство от заплахите за физическа разправа срещу един от най-изявените разследващи журналисти в България и на Балканите Атанас Чобанов

Организацията напомня, че Чобанов е автор на един от най ярките разследвания, предизвикали сериозни сътресения в политическото пространство на България и допринасели за ключови разкрития в България.

В позицията се казва, че BFMI ще ангажира целият си капацитет в защита на журналиста, чиято работа е на прицел и финансово с поредното за Балканите SLAPP дело за милион лева, целящо заглушаването на свободна медия.

Инициативата за свободни медии на Балканите бе основана от Джеймс Пардю заедно с разследащият британски журналист Джон Суини, бившият директор на BBC Питър Хорокс, Марк Нелсън от американските National Endowment for Democracy и Center for International Media Assistance (CIMA) както и други изявени европейски журналисти.

Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, OCCRP съобщи в Туитър, че разполага със сериозна и достоверна информация за заплаха срещу българския журналист Атанас Чобанов.

В позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България се призовават българските власти да предприемат всички необходими мерки за защита на журналиста.

„Настояваме да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплаха. Поради естеството на работата си, разкриваща корупция и нередности, разследващите журналисти са в уязвима позиция и е отговорност на институциите да ги защитава от всякакви посегателства на кръгове, които биха имали интерес да заглушат гласа им. Понякога тези кръгове се чувстват недосегаеми точно защото институциите не предприемат действия след журналистически разследвания, доказващи злоупотреби. При липса на реакция от страна на държавата, журналистите понякога остават единствените неудобни, които пречат на реализацията на мащабни престъпни схеми или корупция на високо ниво“, се казва в позицията на журналистическата организация.