Здравният министър даде Борисов на прокурор заради фалшиви новини за ваксините

Борисов се ваксинира през юли и август с "Модерна". [Фейсбук/Бойко Борисов]

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров сезира Софийската градска прокуратура заради изказвания на бившия премиер Бойко Борисов, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Според Кацаров Борисов трябва да понесе отговорност, тъй като разпространява фалшиви новини и заплашва националната сигурност.

На 24 октомври Борисов каза публично: „Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – „Пфайзер“  – до 30 септември им е срокът на годност“.

В сигнала до прокуратурата Кацаров пише, че казаното от Борисов е фалшива новина. В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност, пише министърът. Пандемията е национална криза, засягаща всички сфери на обществения живот. Разпространението на фалшиви новини от бивш министър председател и лидер на партия, е общественоопасно деяние, което може да повлия на решението на много хора, обяснява още министърът. Според него говоренето на Борисов е част от предизборната му кампания.

Фалшивата новина може да предизвика тревога в населението и да откаже хора от ваксинация, смята още Кацаров. Това може да засегне здравето и да коства живота на неопределен брой хора, пише още той до прокуратурата. Според него деянието на Борисов в разгара на пандемията е заплаха за националната сигурност на страната.

Гражданското сдружение БОЕЦ подаде сигнал за всяване на паника срещу Борисов още преди дни, но досега прокуратурата мълчи дали е образувала проверка, както направи срещу много други хора. Шефката на фармацевтичния съюз Асена Сербезова дори бе пратена на съд заради нейни думи, че е възможно да има недостиг на лекарства.

Според ГЕРБ виновен е Кацаров

ГЕРБ защити Борисов от Кацаров в позиция, в която се казва, че „всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна“. Според тях Кацаров е единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен. Той бил виновен и за провалената ваксинационна кампания. „Именно Бойко Борисов и ГЕРБ сме политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация“, твърди партията.

Сроковете

На 10 септември Европейската агенция по лекарствата одобри нов срок на годност за ваксината на „Пфайзер“. За замразен флакон срокът на годност бе удължен от 6 месеца на 9 месеца. Условията на съхранение остават непроменени (‑90°C до ‑60°C).

„Опаковките с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били спазени одобрените условия на съхранение при ‑90°C до ‑60°C“, съобщи МЗ преди дни.