Здравният министър огласи шокиращи нарушения с трансплантации в болница Лозенец

От 2019 г. до 27 април 2021 г. в болницата са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са "племенници" от Украйна и Молдова, а реципиентите са "чичовци" от Израел, Япония, Оман и пр. [https://www.lozenetz-hospital.bg/]

Шокиращи нарушения с трансплантациите в болница “Лозенец”, известна като Правителствена, разкри в четвъртък, 3 юни, здравният министър Стойчо Кацаров. От 2019 г. до 27 април 2021 г. в болницата са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са “племенници” от Украйна и Молдова, а реципиентите са “чичовци” от Израел, Япония, Оман и пр. “Има всички основания да се смята, че това не са роднини, както изисква законът”, обяви министърът. Установено е, че “чичовците” са и с фалшива самоличност.

Това е безпрецедентно разкритие за последните години, въпреки че отдавна има съмнения за нередности в трансплантациите у нас и то вероятно ще има и международен отзвук.

В друг случай човек на една от най-високите длъжности в администрацията е прередил чакащите трансплантация на черен дроб и е получил орган при възникнала ситуация с трупен донор в нарушение на всички изисквания, каза още Кацаров. Това е станало през април. По случая имаше разследване на “Бърд”. Министърът не разкри името на висшия служител, тъй като законът не му позволява.

Заради тези нарушения и заради източване на касата чрез фалшиви хоспитализации Кацаров освобождава съвета на директорите. Днес по-късно се очаква да бъдат обявени новите шефове в болницата. Съдбата на несменяемия шеф на болницата Любомир Спасов е в ръцете на съвета, който назначава изпълнителен директор. Няма обаче съмнение каква ще е тя, тъй като именно Спасов е извършил част от трансплантациите. Цялата информация за нарушенията пък отива в МВР за проверка.

Източването на касата с несъществуващи хоспитализации се е случило през ноември. Тогава са отчетени като лекувани над 60 пациенти. В деня, когато е разпоредена проверка, болницата връща парите, като обяснява, че става дума за техническа грешка, обясни Кацаров. Това се случва през януари. Служебният министър обаче не приема обяснението на болницата. Проверка на касата установява и че в документацията на тези пациенти има подправени подписи, които не са на хората, които ужким са лекувани. Поради това за случая е сезирана и прокуратурата.

“Неприемливо е за мен да има 60 технически грешки за един месец. Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в електронната система на касата, а не еднократно”, коментира Кацаров. Това се нарича източване на здравната каса, директно обяви той. Министърът определи тези действия на болницата като недопустими, особено като се има предвид, че тя е от най-подпомаганите.

“Лозенец” е поредната болница в тежко финансово състояние, стана още ясно на брифинга. За 2020 г. тя е с над 21 млн. лв. загуба, а заетостта на леглата е била 23% – от 10 легла средно осем са били свободни през цялата година, коментира Кацаров.

Това е втората болница, за която се вадят данни за тежко финансово състояние. В сряда бе огласена и информация за Александровска болница, която до юли миналата година се ръководеше от Костадин Ангелов.