“Или Цацаров, или да не се занимаваме”. Главният прокурор ще става шеф на антикорупционната комисия

Сотир Цацаров [в. "Сега"]

Управляващата коалиция ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Атака” предложи настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Комисията започна работа в началото на 2018 година под ръководството на бившия прокурор Пламен Георгиев, но не успя да покаже убедителни резултати.

Георгиев подаде оставка през август тази година, след като името му бе забъркано в скандал с апартаменти, купени на съмнително ниски цени. След това беше пратен за консул във Валенсия.

Това отвори вратата за Цацаров, чийто мандат в прокуратурата изтича през януари 2020 г. Настоящият главен прокурор се възползва моментално от възможността да заеме позицията в КПКОНПИ. Преди това той лобира успешно за назначаването на своята дясна ръка Иван Гешев за бъдещ шеф на държавното обвинение.

Прокурор Гешев два пъти събра необходимите гласове във Висшия съдебен съвет, за да бъде избран за главен прокурор, но все още очаква президентски указ.

Любопитното е, че самият Сотир Цацаров не успя да се докаже с присъди в борбата с корупцията по върховете на властта. За последните седем години прокуратурата не успя да постигне нито една окончателна присъда срещу високопоставен политик или чиновник. По неофициална информация Цацаров е бил предпочитан вариант за посланик в Турция, където позицията също е вакантна, но той е отказал.

Цацаров и никой друг

Депутатите от управляващата коалиция предложиха номинацията на Цацаров с аргументи, които силно напомниха времената на тоталитарната държава, когато кандидатите за високи позиции бяха представяни като безалтернативни. Представителите на ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Атака” обявиха номинацията си във вторник следобед и почти не дадоха възможност на медиите да питат.

Емил Димитров (“Обединени патриоти”) пое публично отговорността за лансирането на кандидатурата. “Г-н Цацаров е това, което всички останали не са”, каза Димитров. После допълни, че депутатите са се обединили около позицията: “Или (ще е) Цацаров, или да не се занимаваме. Все ми е едно кой ще бъде друг, ако не е той”.

Депутатът от “Обединени патриоти” каза, че “някои са се притеснили от този екип – председател на КПКОНПИ г-н Цацаров, а г-н Гешев – главен прокурор”.

Кандидатът, който се жертва за България

“Тук в парламента всичките колеги, с които сме разговаряли, казаха само едно нещо – най-добре е да бъде Цацаров. Предложението не е спонтанно, то е дълъг процес. Самият г-н Цацаров не желаеше да се занимава. Искаше да остане в системата, в която работи”, обясни Емил Димитров.

“Искаше да бъде сред семейството си. Намерихме аргументи, с които успяхме да го убедим, че всъщност имаме нужда от него и му благодаря, че се съгласи и благодаря на всички, които подкрепиха тази идея”, допълни Димитров.

Явор Нотев от националистическата формация “Атака” каза, че решителността и юридическите познания на Цацаров са необходими на антикорупционната комисия.

“Той оставя институцията (прокуратурата, б.р.) с един огромен авторитет, подредена и неопетнена. В същото време от такова име и такова лице има нужда комисията, която ние предлагаме той да поеме”, каза Нотев.

Всички социологическите проучвания оспорват този аргумент, защото нареждат прокуратурата на дъното по доверие заедно със съда.

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев обясни, че е забелязал в Цацаров, че “знае къде са границите между институциите” и какво е “разделението на властите”. “Този човек е убеден държавник”, каза Радев.

Кандидат за протокола

Другият официално издигнат кандидат за КПКОНПИ засега е Симеон Найденов, който е предложен от “Воля” на бизнесмена Веселин Марешки. Найденов в момента е депутат от същата партия и няма никакви шансове.

“Воля” посочва, че “водещ принцип при номинацията на Найденов е необходимостта за всеки важен пост да има възможност за избор и конкуренция на личности”. Това изглежда като намигване към към избора на нов главен прокурор, при който единствен кандидат беше Иван Гешев.

С кандидатурата на “Воля” изборът на Цацаров поне формално ще изглежда като състезание.

КПКОНПИ беше създадена под европейски натиск

Антикорупционната комисия беше създадена под натиска на Европейската комисия върху второто правителство на Бойко Борисов. Идеята за обединяване на всички антикорупционни органи в страната в една структура принадлежи на тогавашния вицепремиер и бивш еврокомисар Меглена Кунева (Движение България на гражданите).

Процесът бе аплодиран от Европейската комисия, но много скоро стана ясно, че новият орган има прекалено силен репресивен характер и може да бъде опасен за демокрацията.

Причината е във възможността да се запорират активи и да се конфискува собственост, без да има данни за извършено престъпление. Необходимо е единствено повдигнато обвинение от прокуратурата, която не подлежи на публична отчетност и контрол, за да бъде активирана КПКОНПИ срещу определено лице. Следва запор на имущество и дело за конфискация.

Антикорупционната комисията започна да функционира през януари 2018 година в началото на третото правителство на Бойко Борисов.