Иска се конфискация на имущество за 10 млн. лв. от бивш финансов министър

Стоян Александров [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Иск за конфискация на над 10 млн. лв. срещу бившия финансов министър Стоян Александров ще внесе антикорупционната комисия КПКОНПИ. Това съобщи комисията в сряда. Производството срещу Александров е стартирало миналия декември заради обвинението за лихварство срещу Александров.

Според КПКОНПИ Александров е получил значителни неправомерни доходи от това, че е раздавал кредити, без да има разрешение. Прокуратурата твърди, че от ноември 2002 г. до февруари 2015 г. в София, Бургас, Варна, Плевен, Царево, Видин и Пловдив, Александров е раздал кредити и заеми срещу годишна лихва от 14% до 18%, в българска и чуждестранна валута, на общо 61 физически и юридически лица. Общият размер за кредитите и заемите е 541 000 лв., 1 693 160 щатски долара и 3 738 600 евро.

Отделно от това, в периода 2002 – 2009 г., и като управител на ЕООД Александров е извършвал банкова дейност, без да има необходимия лиценз и без да е вписан в регистъра на БНБ. Предоставените кредити са общо 13, а размерът им е 906 400 лв. и 9 955 579 евро.

Искът на комисията е срещу Александров и свързани с него лица и дружества. Цената му е 10 376 874 лв. Комисията претендира отнемане на 5 офиса в Плевен, 2 склада в Плевен, апартамент в Сандански, игрална зала с коктейл-бар в София, два магазина в София, масивна двуетажна сграда, масивна сграда от етаж и половина и жилище в София. Претендира се и отнемане на Ауди А8, както и на дружествени дялове и парични средства сметки в различни банки. Върху това имущество са наложени възбрани и запори, обяснява КПКОНПИ.

Комисията обяви още, че внася иск за 451 хил. лв. и срещу издателя на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева. Това е втори иск срещу Прокопиев. Първият, за близо 199 млн. лв., беше внесен през 2018 г. в Окръжния съд в Бургас. “По никое едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на “Икономедиа” АД”, подчертава комисията на Сотир Цацаров. Прокопиев обаче твърди, че целта на запорите е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите.