Италианското минало на българския боклук

Заловената пратка с отпадъци край Милано.

Първите сигнали за тежките екологични престъпления в Италия се появяват в зората на 90-те години на миналия век. В зоната между градовете Неапол и Казерта екозащитниците засичат хиляди нелегални сметища за токсични материали и горене на пластмасови отпадъци. Затова и тази зона се нарича “Огнената земя”.

Сега с престъпленията на екомафията в Италия се занимава специална полиция NОЕ  – Nucleo operativo ecomafia. Тя е под командването на военното министерство.

Екозащитниците от “Легамбиенте”, които са най активната организация за опазване на околната среда в Италия, засичат близо 5000 сметища и отчитат, че земя на площ от 1763 кв. км е натровена от боклука. Неаполитанската област Кампаня е една от най-плодородните зони в Южна Италия. Обществото буквално експлодира, след като научава истината около този вид бизнес.

Прокуратурата започва серия от разследвания и установява връзката между бизнесмени от Северна Италия с местната мафия “Камора”, които с помощта на някои местни политици са организирали канал за разтоварване и горене на отпадъците край Неапол. Италианските власти тогава създават специалното звено за разследване на екомафията, а екопрестъпленията се криминализират като сериозни деяния.

През 2007 г. ЕК осъди Италия, че е допуснала 4860 нелегални сметища на своя територия.

Зоната край Неапол влиза под контрола на военните за 4 месеца. Сметища са затворени, Неапол се изчиства от боклука, а Италия регламентира износа на отпадъци.

Горе-долу тогава се отваря и каналът за износ на боклук към други страни, между които и България.

Към България са засечени серия от пратки с боклук, като последният най-нашумял случай е влаковата композиция от 17 вагона с отпадъци, хванати при проверка в Лоди край Милано. В 17 вагона от композицията са намерени 815 тона бали с отпадъчен материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак и смесени боклуци.

Водещият разследването по влака командир от NOE Масимо Корсани поясни, че докато разследват случая, няма да споделят информация с българските власти. Вероятно и затова тогава българските власти казаха, че не знаят нищо.

Приблизително по същото време един от топ прокурорите на Италия Никола Гратери обяви резултатите от успешно проведена масова операция, довела да арестуването на 334 мафиоти. Прокурорът се разписа под най-мащабната операция срещу мафията за последните години. В списъка на арестувани имаше и една българка, играеща роля на подставено лице. И тогава българските власти първоначално отрекоха да знаят нещо, но ден по-късно трябваше да се поправят. В протоколите на Гратери бе засечена и друга българска следа. Тя присъстваше в прихванат разговор на италиански мафиоти, които обсъждаха България като евентуална лесна дестинация за износ на отпадъци.

Мафиоти от няколко клана на Ндрангета бяха развили връзки в България.

По време на разследването, довело до операцията “Ринашита-Скот” срещу Ндрангета, е бил засечен телефонен разговор между член на клана “Гранде Аракри”, който е тясно свързан с клана “Сарконе”. Алфонсо Дилета се похвалил че кланът прави бизнес в Гана, Кот д’Ивоар и България.

Разследването на дейността на клана “Гранде Аракри” доведе до 9 ареста и изземване на имущество в размер на 330 милиона евро. Установено е, че Алфонсо Дилета е имал задача да изпере в България около 100 млн. евро.

Но износът на отпадъци не винаги е нелегална дейност в Италия.

В края на 2019 г Римската община обяви официално, че преговаря с България да приеме част от необработения боклук на Вечния град. И тогава българските власти отрекоха информацията.

“Още преди 20 години богатият индустриален Север имаше нужда да се отърве от отпадъците си. Трафикът хваща посока, където намира канал, а за мафията това е средство за печалба, което не може да пропусне”, каза EURACTIV България Микеле Буономо, представител на неправителствената организация “Легамбиенте”. Тя първа подава сигнал срещу италианската мафия за търговията с боклук и следи отблизо всичко по темата.

“Тук при нас (Салерно б.р.) се оформи един “триъгълник на смъртта” с токсични вещества. България се появи по-късно на престъпната карта. Легалните канали са към Африка, Азия, а в Европа – Австрия, Португалия и Швеция. Нелегален трафик сме засекли и към Индия и Китай”, коментира още Буономо.