Италия изгони двама руски дипломати заради шпионаж

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо участва в Северноатлантически съвет на ниво външни министри, в централата на НАТО в Брюксел, Белгия, 23 март 2021 г. [EPA / EFE]

Италия експулсира двама руски служители в сряда (31 март) заради шпионски скандал, след като капитан от италианския флот беше арестуван за продажба на секретни документи на руски военен офицер.

Капитанът от ВМС е бил арестуван по обвинение в шпионаж след нелегална среща с руския офицер в Рим във вторник вечер, се казва в полицейското изявление.

Бюрото за специални операции е заловило и двамата мъже, но само италианският капитан е бил арестуван. Той е обвинен в предаване на поверителни документи срещу пари.

Руснакът, служител на посолството, е избегнал арест благодарение на дипломатическия си имунитет, съобщи полицията.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо призова руския посланик в Рим Сергей Разов в сряда сутринта и изпрати протестно писмо до руското посолство. Дипломатът е уведомен за “незабавното експулсиране на двамата замесени руски дипломати”, каза Ди Майо.

Според La Repubblica, морският офицер е работил в кабинета на началника на щаба на отбраната и е имал достъп до широк спектър от документи, отнасящи се, както до италианската отбрана, така и до дейностите на НАТО.

Вестник Corriere della Sera съобщава, че руснакът е платил на капитана 5000 евро в брой.

Напрежение с Русия

Полицията съобщи, че заподозреният шпионин е бил заловен след дълго разследване, водено от вътрешната разузнавателна агенция на Италия AISI, с подкрепата на началника на щаба на отбраната.

La Repubblica пише, че това е най-сериозният инцидент с Русия от края на Студената война насам, припомняйки случай от 1989 г., когато руски и български шпиони са били заловени в Италия. По това време България е съюзник на Съветския съюз.

Напрежението между Москва и Запада расте след хвърлянето в затвора на кремълския опозиционер Алексей Навални. В отговор ЕС обяви санкции срещу висши руски служители.

Италия обаче е една от страните в Европейския съюз и НАТО, която поддържа най-топли отношения с Русия. Бившият премиер Силвио Берлускони е приятел на руския президент Владимир Путин.

Руското посолство в Рим потвърди, че служител в офиса на военното аташе е бил разпитан от полицията във вторник, но посочи, че е неуместно да коментира в детайли.

“Във всеки случай се надяваме, че случилото се няма да повлияе на двустранните отношения между Русия и Италия”, коментираха от посолството.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отправи същото послание.

“Нямаме информация за причините или обстоятелствата при това задържане”, каза той.

“Надяваме се, че положителният и конструктивен характер на руско-италианските отношения ще се запази”, добави Песков.

Преди десетина дни българската прокуратура оповести разкриването на цяла група за шпионаж в полза на Русия, формирана от служители на военното министерство и разузнаването. Шпионите са успели да изнесат важна информация, която засяга сигурността на България, ЕС, НАТО и САЩ.

Миналата седмица Кремъл излезе с изявление, в което Путин се оплака от “незадоволителното състояние на връзките между Русия и ЕС”, за което обвини “неконструктивната, често конфронтационна политика на нашите партньори”.

По-рано този месец отношенията между Москва и Вашингтон също отбелязоха нов срив след като президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския президент “убиец”. Отговорът на Путин бе: “Ти самият трябва да си такъв, че да разпознаеш друг убиец”.