Италия предупреди Тунис, че няма място за повече нелегални мигранти

Снимка, предоставена от пресслужбата на италианското външно министерство, показва италианския външен министър Луиджи Ди Майо по време на официалното му посещение в Тунис, Тунис, на 17 август 2020 г. [Handout photo/EPA/EFE]

Италия няма повече място за нелегални мигранти, заяви външният министър Луиджи Ди Майо в понеделник (17 август) на посещение в Тунис, страната, откъдето все повече мигранти прекосяват Средиземно море.

След среща с тунизийския президент Кайс Сайед, първият дипломат на Италия заяви, че Рим “е готов да предостави цялата необходима помощ на Тунис за борба с нелегалната имиграция.

Но той подчерта, че “и дума не може да става тези, които прекосяват нелегално, да останат в Италия”, се казва в изявление на тунизийското председателство.

През последните месеци Италия се бори за справяне с ежедневните пристигания на стотици мигранти до южните й брегове, задача, усложнена от мерките за сигурност, наложени от продължаващата коронавирусна криза.

Междувременно Тунис се бори с високата безработица и политическата нестабилност, които тласкат все повече така наречените икономически мигранти да преминават към Италия.

Пристигането на мигранти в Италия нарасна с близо 150% през последната година, като по-голямата част идва с лодки от Тунис, съобщи министерството на вътрешните работи на Италия в събота.

Министърът на вътрешните работи на Италия Лучиана Ламорджезе придружаваше Ди Майо, заедно с европейския комисар по разширяването Оливер Вархели и комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Преговорите между Италия и Тунис ще продължат, “за да се намерят формули за двустранно сътрудничество”, каза италианският външен министър.

Италианската делегация изрази своята “политическа и икономическа подкрепа” за засилване на усилията на Тунис … за насърчаване на инвестициите и създаването на работни места, особено във вътрешните региони на страната”, се добавя в изявлението.

Президентът Сайед заяви, че методите на възпиране чрез силите на реда сами по себе си не позволяват да се бори срещу нередовната имиграция.

От 1 август 2019 г. до 31 юли 2020 г. на бреговете на Италия пристигнаха 21 618 мигранти, което е със 148,7% повече от 8 691 пристигания през изтеклата година, сочат данните, представени от Ламорджезе в събота.

Въпреки рязкото увеличение, броят на пристигащите мигранти все още е далеч под числата, регистрирани през предишни години.

От 2016 г. до 2017 г. Италия регистрира 182 877 пристигнали мигранти.

След като Италия подписа споразумение с Либия, за да може бреговата охрана на тази страна да предотвратява заминаването на мигранти, броят им падна до 42 700 през периода 2017 до 2018 година.