МВР търси връзка между италиански боклук в Плевен и мафията в Калабрия

Заловената пратка с отпадъци край Милано.

Прокуратурата в Плевен е образувала разследване за нередности при съхранението на  огромни количества внесен от Италия боклук. Това съобщиха на съвместна пресконференция в четвъртък (2 януари) главният секретар на МВР Ивайло Иванов и окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова, която ръководи разследването. Подробности по следствените действия са били обсъждани от премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и ръководството на МВР.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова. [МВР]

Акцията в Плевен идва на фона на мащабната операция срещу калабрийската мафия Ндрангета в Италия. В края на 2019 г. властите в Италия арестуваха над 300 мафиоти, включително и една българка.

Днешната акция в Плевен не е свързана с италианското разследване на влака, натоварен с боклуци, съобщи Нова тв, като цитира командира на звеното за разследване на екологични престъпления в Милано, което разследва трафика с боклука от влаковата композиция. Командирът уточни, че засега те не са подавали или получавали сигнал към България по тяхното разследване, защото то още проучва произхода на отпадъците не Апенините.

В Плевен е проверено дали депонирани отпадъци се съхраняват съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и са установени нарушения. Разследването “тече от близо два дни”, съобщи МВР. То е за нарушаване на установения ред при управление и съхранение на отпадъци, което създава опасност за живота и здравето на хората или за причиняване на вреди за околната среда.

Извършени са огледи и разпити. Иззета е документация. По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9000 тона отпадъци от всякакъв произход – от метал, дърво, пластмаса и хартия. Предстои анализ на събраните доказателства и планиране на последващите действия.

До момента са открити нарушения на изискванията по съхранението и преработката, но няма опасност за здравето на хората, успокояват от МВР. Депонираните отпадъци в по-голямата си част са внесени от Италия, но не с влакови композиции, а по море. Предстои изпращане на запитване до италианските власти дали тези отпадъци са свързани с разследването за бизнеса с боклук на калабрийската мафия, което тече в Италия.

В началото на декември 2019 г. карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 т смет, предназначени за България, натоварени в 17 вагона. Седмица по-късно последваха и арестите на стотици мафиоти от Ндрангета, включително и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация.

По думите на прокурор Савова, цитирана от Нова тв, разследването в България е свързано с длъжностни лица, които евентуално не са изпълнили задълженията си във връзка с вноса и съхранението на отпадъци.

По информация на телевизията в схемата е замесена фирмата, която беше складирала отпадъци в участък под АМ “Струма”. През август те се подпалиха и пожарът наложи временното затваряне на пътя.

Общо 538 фирми от страни извън ЕС са внасяли в България боклуци за обработка или депониране, но Агенция “Митници” не казва кои са те, защото не смята, че обществото проявява интерес да го знае. Това съобщи сайтът “Биволъ“ през септември след подадено заявление по Закона за достъп до обществена информация.

От няколко години се знае, че Италия изнася за България битови отпадъци за изгаряне. Най-често те се транспортират по вода до пристанищата във Варна и Бургас. В ЕС е забранено транспортирането на отпадъци за депониране, а само за преработка и изгаряне.

През декември властите в София не потвърдиха информацията, че отпадъците, задържани в Италия, са били с крайна дестинация България. Министерството на околната среда и водите няма информация по случая, защото няма заявление за превоз на подобен вид отпадъци от Италия.