Йончева влезе в групата на разследващите евродепутати

Елена Йончева по време на дебата за България на 5 октомври 2020 г. [European Parliament Multimedia Centre]

Елена Йончева е станала член на обвитото в най-голяма тайнственост звено на Европейския парламент – подгрупата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, която води заседанията си при закрити врати и досега се е занимавала с разследането на мафиотските убийства на Дафне Каруана Галиция в Малта и на Ян Куцияк в Словакия.

Бившата разследваща журналистка съобщи това в четвъртък (8 октомври) с туит, в който благодари за оказаната й чест.

На 28 август при затворени врати тази подгрупа проведе заседание, посветено на тревожната обстановка в България и достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище. Тогава евродепутатите бяха изразили намерение да изслушат премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев за тревожната ситуация с корупцията в страната. Вместо тях се появиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и заместник-главният прокурор Красимира Филипова.

Досега  в тази подгрупа, на която Йончева ще стане 15-ия член, не бе имало българин. Групата е гласувала включването на Йончева в сряда.

На поканата на EURACTIV да коментира това развитие, Йончева каза, че това е група от евродепутати, които се явяват „пазители на върховенството на закона във всички страни членки на ЕС“.

„Освен че изготвя анализи, групата има право да изпраща мисии за събиране на допълнителна информация на място“, каза Йончева, като припомни, че малтийският премиер Джозеф Мускат си подаде оставката след една такава мисия. Същото впрочем направи и словашкият премиер Петер Пелегрини.

„Групата се е занимавала също с разследване на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк, и е показателно, че третият случай, с който тя се занимава, е България“, каза тя.

„Лично за мен това е възможност като евродепутат да работя още по-активно“, каза Йончева, за която денят беше наистина наситен с емоции след успешното прокарване на резолюцията за върховенството на закона  България. Заедно с Радан Кънев от Демократична България, евродепутатката от БСП бе в основата на тази резолюция.