Йончева не е оптимист за разследването на записа

Елена Йончева [Фейсбук]

Евродепутатът Елена Йончева (S&D/БСП) не е оптимист, че записът, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов, ще бъде разследван обективно от прокуратурата.

В записа, който изтече преди десетина дни, глас, който прилича на премиера, освен цинизми по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, нарежда на КЗК да провери “Еврохолд”, споделя как Сотир Цацаров и Иван Гешев го уведомяват предварително на кого ще повдигнат обвинения, споменава и самата Йончева, която трябва да “изгори”.

Прокуратурата започна проверка, но в такива казуси обикновено всичко приключва с изследване на това дали записът е от законно използвано специално разузнавателно средство, а съдържанието му не се проучва.

В интервю за bTV Йончева обясни липсата на оптимизъм със случилото се със записите, известни като “Ало, Ваньо” и “Ало, Банов съм”.

“Когато вероятно гласът на един министър-председател казва: “Ще направя всичко възможно, за да изгори Йончева”, да, страхувам се. Има ли разумен човек, който да не се страхува от подобна реплика. Въпросът е този страх да не ме накара да замълча”, каза евродепутатът.

Те допълни, че “над 1 млн българи са слушали този запис, предимно в социалните медии, и всички се надяваме това да не е истина. Затова е важно да има прокурорска проверка, да бъде изследвана достоверността на този запис и гласа на г-н Борисов. Всички ние се надяваме това да не е неговия глас, защото това би бил страхотен удар, не срещу Борисов, а срещу България. В този запис чуваме как един лидер на европейска държава е готов да унищожи своя политически противник, чуваме как той нарежда да бъде унищожен един бизнес. Ние виждаме от този запис как няма разделение на властите. Това е страшно за една европейска държава”, коментира Йончева.

По думите ѝ най-големият бич в България е корупцията, защото удря икономиката. Йончева призова бизнесът да не страхува и да не си мълчи, защото един ден „тази авторитарна власт“ може да застигне всеки един от тях.

Йончева обясни още, че Брюксел е наясно с корупцията в България и че съвсем скоро ще има резултати от това. Тя разказа, че е имала едночасова среща на четири очи с шефа на ОЛАФ – европейската служба за борба с измамите с евросредства. Както и че е разговоряла с еврокомисаря Вера Йоурова. На въпрос дали разкритията на Васил Божков са известни в европейските институции, Йончева отговори, че е информирала и антикорупционната комисия в Брюксел за политическите скандали в България.  Според нея още през септември – октомври ще се усетят резултатите от разкритията за корупцията в България.

Как приключиха “Ало, Ваньо” и “Ало, Банов съм”

Аферата „Ало, Банов съм“ бе разкрита от БСП в края на януари 2019 г. В края на януари Елена Йончева разпространи записи с разговори с участието на Боил Банов, от времето му на зам.-министър на културата във втория кабинет “Борисов”. Според депутата разговорите свидетелстват за корупционна схема при строежа на “Ларгото” за опростени неустойки на фирмата – изпълнител – ДЗЗД “Антична Сердика”.  Според Йончева Банов давал указания как да се фалшифицират документите и ощетил държавата с поне 700 хил. лв. Отговорът му тогава бе, че за неустойките се водят дела и че е станал “жертва” на рекет от страна на хора от Министерството на културата. Прокуратурата образува проверка, която бързо прекрати, защото не откри данни за извършено престъпление.

Скандалът „Ало, Ваньо“ е от 2010 г. От този запис се чу как министър-председателят нарежда на своя подчинен шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати митническата проверка в бирената фабрика “Леденика” в Мездра. Тогава предизборно, прокуратурата прекрати делото по скандала, без изобщо да изследва съдържанието му.