Йоурова: Демокрацията в България не функционира

Вера Йоурова [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Демокрацията в България не функционира, но ЕК не може да направи особено по темата. Това на практика призна зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент.

Еврокомисарят беше там във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), чрез който ЕК наблюдава България и Румъния от приемането им в съюза през 2007 г. От думите ѝ се разбра още, че МСП ще бъде заменен с общия механизъм за върховенството на закона, по който ще се наблюдават всички държави от ЕС. Първият доклад по този механизъм ще бъде представен на 23 септември.

“Следя ситуацията в България и съм разтревожена. Ако демокрацията не функционира от горе надолу и отдолу нагоре, ЕК не може да направи кой знае какво за държавите-членки”, посочи Йоурова. Тя обясни, че функционирането от горе надолу означава отчетност и контрол на институциите, а от долу нагоре – участието на гражданите чрез избори и мирни протести. “Гражданите нямат тази възможност в България”, посочи комисарят, явно имайки предвид полицейското насилие по време на протестите. Тя допълни, че комисията осъжда всякакви актове на несъразмерна употреба на насилие в България, визирайки полицейското насилие по време на протестите.

“Трябва да сме наясно и какви мерки може да предприема комисията и какво не може. ЕК не може да влезе в ролята на Конституционен съд, на прокурор, на арбитър във вътрешно политически план. Тук трябва да се намесят държавите членки (Съветът на ЕС – бел. ред.)”, каза Йоурова.

Тя допълни, че все още има цели по МСП, които не са изпълнени. “Искаме поетите ангажименти да бъдат изпълнени”, каза тя. Като все още неизпълнени ангажименти бяха посочени отчетността и контрола върху главния прокурор и борбата с корупцията по високите етажи на властта.

“Искам хората в България и Румъния да имат доверие на системата. Ако не смятат, че прокуратурата може да подведе виновниците под отговорност, липсва нещо. Явно е, че гражданите искат да продължим наблюдението по МСП и да оказваме натиск. Но трябва да оказваме натиск със стандартизирани и предвидими инструменти, а не с извънредни”, каза Йоурова.

По думите ѝ е било грешка, че досега медиите са останали извън мониторинга. А в България има проблем със свободата на медиите. Комисарят говори за политически и икономически натиск върху журналистите.

“Искаме да подходим по-практично и да използваме възможностите за финансов натиск. Да се обвърже финансирането с върховенството на закона. Иначе какъв ще е ефектът от действията ни. Средства трябва да се предоставят на онези държави, където функционира върховенството на закона“, подчерта тя.

И отрече обвиненията на някои евродепутати, че ЕК е съучастник с правителството на Борисов. “Отричам обвинението, че съм съучастник на Борисов. Върша си работата в условията на честност и прозрачност”, заключи Йоурова.

Според нея е твърде рано да се даде дата за отпадане на МСП и развитието на страната трябва да продължи.

Евродепутатът от Малта Роберта Мецола (ЕНП) посочи, че в България много е направено, но не трябва да се оставя с впечатлението, че всичко е перфектно. “Всички виждаме протестите и не трябва да ги подминаваме. ЕС трябва да има механизъм, който да идентифицира проблемите, преди да се стига до протести”, допълни тя.

Елена Йончева (Алианс на социалисти и демократи) посочи проблемите на страната – “скандална корупция, неефикасна реформа, нарушаване на човешките права, пропаганда на фалшивите новини, подкрепяна от властите”. По думите ѝ предложените сега промени в Конституцията са родени в страх и на тъмно.

Тя попита Йоурова дали ЕК готви доклад за България по МСП и ако не – защо не използва този механизъм. Отговор обаче не дойде. “Надявам се, че ЕК ще избере европейските принципи и няма да се скрие зад дребната политическа математика”, посочи Йончева. Според нея Комисията трябва да избере кое ѝ е по-скъпо – демокрацията в България или Борисов.

Думата взе и нидерландският евродепутат София ин’т Велд, която ръководи Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕП. “Има опасност да се върви в грешната посока, да се загуби част от постигнатия напредък”, каза тя. И припомни как още през 2005 г. съдът в Страсбург и поставил въпроса за отчетността на главния прокурор, който и досега не е решен. “България е на 111-о място в индекса за свобода на медиите. Как може да сте на 111-о място и ефикасно да се борите с корупцията”, риторично попита тя.

Според нея МСП трябва да бъде заменен с годишните доклади за върховенството на закона, но изискванията на ЕК да не бъдат занижавани.

И Тинеке Стрик, нидерландски евродепутат от “Зелените”, посочи, че има непрекъснато влошаване на състоянието с върховенството на закона в България. “Ситуацията е тревожна. Главният прокурор не е независими и се контролира от правителството”. Тя посочи и брутално полицейско насилие, използвано срещу протестиращите в София.

“Затова е необходимо да се използва максимално МСП. Би било много погрешен сигнал да кажем, че сме готови да сложим край на този механизъм”, посочи Стрик.

Клеър Дейли, ирландски евродепутат от групата на Европейската обединена левица – Северна зелена левица, се обърна към Йоурова, че ЕК или е напълно некомпетентно, или е силно подчинени на Борисов, ако смята, че напредъкът в страната през последните 13 години е задоволителен. “Унгария и Полша са на нашето внимание, а загърбваме проблеми в най-бедната и корумпирана държава в ЕС. Виждаме какво прави Гешев, загърбват се сигнали за пране на пари в Испания, хората са пръскани с лютив спрей”, изреди депутатката.

“Сигурно Гешев и други следят днешното предаване. Гешев, който отказа да се яви пред комисията”, допълни тя, напомняйки за отказа на главния прокурор да се яви пред групата, председателствата от София ин’т Велд. Дейли посочи, че европейските пари създават възможност за корупция. “ЕК не предприема действия, което е равносилно на съучастничество”, каза тя.

Румънката Рамона Стругаро от “Обнови Европа” също акцентира върху полицейското насилие и спомена корупционните скандали като “Апартаментгейт”. “Нека не отправяме грешния сигнал. Никой не иска този механизъм да се прилага завинаги. Но нека направим нещо по отношение на България сега”, посочи тя.

Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) контрира, че МСП трябва да отпадне, защото страната е изпълнила ангажиментите си. “Със или без механизъм реформите в България продължават и усилията на правителството продължават за гарантиране на върховенството на правото и правата на гражданите”, посочи той. Според него точно идеята за свикване на Велико Народно събрание и представянето на проекта за нова конституция е пример за това.

Междувременно в София Антоанета Николова интервюира Радан Кънев (ДБ/ЕНП) за позицията на Европейската народна партия относно случващото се в България: