Йоурова обвърза върховенството на закона с достъпа до европейски средства

"Върховенството на закона трябва да е условието за разпределянето на средствата на ЕС", посочи Йоурова в разговор с министри на правосъдието от блока. [European Union, 2020 Source: EC - Audiovisual Service

Страните от Европейския съюз да получават пари от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване, само ако имат стабилни механизми за борба с корупцията и добре работеща съдебна система. За това призова еврокомисарят с ресор “Ценности и прозрачност” Вера Йоурова, предаде “Ройтерс”.

27-те национални лидери на ЕС ще се срещнат следващата седмица в Брюксел, за да се споразумеят за разпределението на близо 2 трилиона евро – дългосрочния бюджет на блока за 2021-27 г. и допълнителни средства за подпомагане на растежа на блока.

Условията за достъп до средствата – независимо дали са свързани с подобряване на демократичните стандарти или с икономически реформи – е спорна тема, която прави постигането на единодушие между страните членки трудна задача.

“Върховенството на закона трябва да е условието за разпределяне на средствата на ЕС”, посочи Йоурова в разговор с министри на правосъдието от страните членки.

Сред необходимите изисквания, тя посочи функционираща съдебна система и мощни механизми за борба с корупцията.

Това идва като предупреждение за Полша и Унгария, които влязоха в пререкания с ЕС заради нивото на държавен контрол върху съдилищата и съдиите, както и за Румъния и България, където корупцията и бедността остават сериозни проблеми години след присъединяването им към ЕС

“Спирането на средствата е нещо, което не бих искала да видя, но в правния си ред трябва да имаме някаква гаранция, че ако нещата наистина много се объркат в дадена страна членка, парите на европейските данъкоплатци няма да ѝ бъдат изплатени”, посочи Йоурова.

Последното предложение на Европейската комисия предвижда препоръки за решаването на проблемите на правовата държава във всяка страна членка. За блокирането на подобно предложение, ще е необходимо мнозинство от страни членки.

По този въпрос продължават да съществуват дълбоки разделения, тъй като някои страни, сред които Германия, Франция, Швеция и Нидерландия, искат строги мерки. Междувременно Полша и Унгария са обвинявани в нарушаване на основните ценности на блока като свободата на съдилищата и медиите.

Йоурова посочи, че пандемията се е превърнала в демократичен “стрес тест” за Европа. Колегата ѝ, правосъдният еврокомисар Дидие Рейндерс, подчерта, че ЕС ще продължи да държи Унгария под око, макар премиерът Виктор Орбан да се отказа от някои специални правомощия, които имаше в условията на пандемията.

“Трябва да защитим върховенството на закона и правото на свобода с парламентарен контрол, независима съдебна система и свободни медии. Свободите не трябва да бъдат ограничавани дори ден повече, отколкото е абсолютно необходимо”, каза германският министър на правосъдието Кристине Ламбрехт. Германия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли.