Кирилов е спокоен: В ЕС има и по-зле от нас с върховенството на закона

Данаил Кирилов се бе зарекъл да подаде оставка, ако комисията "Юнкер" не вдигне монитогинга. [Дневник,партньор на EURACTIV България]

Правосъдният министър Данаил успокои обществото, че що се отнася до върховенството на закона, в Европейския съюз има държави с много по-сериозни проблеми от България. В интервю за БНТ той допълни, че за наблюдението от Брюксел страната е вече на съвсем друго ниво, наравно с останалите държави от ЕС, и към нас ще се прилагат контролните механизми, както в останалите страни от блока.

Повод за коментара му е записаното в последното издание на европейския семестър, че мониторингът върху съдебната система в страната продължава и не са постигнати достатъчно присъди за корупция по високите етажи на властта.

Кирилов нарече изводите в документа “извратено тълкуване от “Сега” и кръга на “Дневник” и “Капитал”.

Попитан дали подаде оставка, както се бе заканил да направи, ако мониторингът не отпадне до края на мандата на комисията “Юнкер”, Кирилов каза, че неговата оставка винаги е на дневен ред. “Няма да я подам, защото това е интрига. Тя тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тя беше подхваната от определени лица, които съгласувано извъртяха информацията и въведоха в заблуждение обществото. Заради този подход няма да подам оставка. Това не означава, че след половин-един час няма да има друга причина, поради която да поискам да си подам оставката”,  допълни министърът.

Версията за копи-пейст

Вицепремиерът и външен министър, отговарящ за съдебната реформа, Екатерина Захариева излезе с друга версия. Тя обясни, че записаното в доклада за семестъра е грешка, която тръгва от ЕК. “България е изпълнила препоръките и това, което излезе вчера, е ежегодният доклад, който всяка година ЕК отпуска за всяка една държава-членка. Проблемът е в един-единствен абзац, който породи доста полемика у нас”, каза Захариева пред bTV.

Тя допълни, че промяна няма. “Няма нищо различно от миналата есен, не очакваме деветнайсти доклад. Недоразумението се получи оттам, че някой е направил копи-пейст на текста от миналата година. Нормално е, случва се, защото става дума за огромен документ. Но категорично заявявам – няма промяна. Единственият доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, който си остава, е последният доклад от миналата година'”, обяви министърката.