Комисия в ЕП подкрепи отпадането на наблюдението върху България

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент подкрепи намерението на Европейската комисия да прекрати наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка. Това става ясно от писмо на председателя на парламентарната комисия Хуан Лопес до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Лопес казва, че комисията подкрепя премахването на механизма за България, отчитайки намерението на ЕК да въведе всеобща оценка за прилагането на върховенството на закона в блока, съобщава БТА.

В края на октомври Европейската комисия, председателствана от Жан-Клод Юнкер, излезе с препоръка за прекратяване на наблюдението върху България и запазването му за Румъния. Това се случи, въпреки че комисията има право еднолично да прекрати мониторинга. Председателят с изтичащ мандат Юнкер все пак реши да прехвърли голяма част от политическата отговорност за това решение върху Съвета на ЕС и парламента. Той обяви, че решението на ЕК ще бъде взето след съгласуване с другите две институции.

Засега няма позиция на Съвета на ЕС по намерението на ЕК за прекратяването на механизма за България. Веднага след публикуването на доклада за България излезе неофициална информация, че Франция, Германия и Холандия настояват за запазване на наблюдението върху София заради липса на резултати от борбата с корупцията.

Белгия, Люксембург, Австрия, Испания, Дания, Португалия, Швеция и Финландия също не са възхитени от перспективата наблюдението да бъде премахнато за България и оставено за Румъния, която има множество осъдителни присъди срещу корумпирани политици.

Каквото и да се случи със сегашния мониторинг, изглежда неизбежно реализирането на идеята за ново общо наблюдение за върховенството на закона и свободата на медиите, който да обхване всички страни от ЕС.

Целта е да се засили натискът върху Полша и Унгария (а вече и Малта), но в същото време да не се изпускат от контрол Румъния и България. Бъдещият мониторинг може да бъде обвързан и с достъпа до европейско финансиране.