Компаниите могат да забранят хиджаб, но при определени условия

Протест срещу решението на Конституционния съд на Белгия за забрана на носенето на забрадки в университетите, в Брюксел, Белгия, 5 юли 2020 г.  [EPA-EFE / ARIS OIKONOMOU]

Компаниите в Европейския съюз могат да забранят на служителите да носят забрадка при определени условия. Ако го направят, то трябва да е, за да покажат неутралитет спрямо клиентите, заяви в четвъртък (15 юли) Съдът на ЕС.

Базираният в Люксембург съд се произнесе по дела, заведени от две мюсюлманки в Германия, които бяха отстранени от работата си заради носене на забрадка.

Въпросът за хиджаба, традиционната забрадка, носена на главата и раменете, от години разделя обществото в цяла Европа, като подчертава острите различия при интегрирането на мюсюлманите.

По делата, които разгледа съдът, болногледач в детски център в Хамбург, управляван от благотворителна асоциация и касиер в аптечна верига, не са носели забрадки, когато започнали работа, но решили да го направят години по-късно след завръщането от отпуск по майчинство.

Казано им е, че това не е позволено и са предупредени да дойдат на работа без забрадка или да бъдат назначени на друга длъжност, показват документите на съда.

Съдът трябваше да реши дали забраните за забрадки по време на работа представляват нарушение на свободата на религията или трябва да се забранят като част от свободата за правене на бизнес и желанието да се създаде имидж на неутралитет пред клиентите.

Решението е, че подобни забрани са възможни, ако са водени от необходимостта на работодателя да представи неутрален образ.

“Забраната за носене на каквато и да е видима форма на изразяване на политически, философски или религиозни убеждения на работното място може да бъде оправдана от необходимостта на работодателя да представи неутрален образ спрямо клиентите или да предотврати социални спорове“, каза съдът.

Тази обосновка трябва да съответства на истинска нужда от страна на работодателя, се казва в него.

В случая със служителя на центъра за грижи съдът каза, че спорното правило изглежда се прилага по общ и недиференциран начин, тъй като работодателят също така е настоял служител, който е носел религиозен кръст, да премахне този знак.

И в двата случая сега националните съдилища ще имат последната дума дали е имало дискриминация.

Решението предизвиква опасения

Съдът на ЕС вече беше постановил през 2017 г., че компаниите могат да забранят на персонала да носи ислямски забрадки и други видими религиозни символи при определени условия. Това решение  разстрои религиозните групи.

Инициативата за правосъдие “Отворено общество“, част от благотворителната организация “Отворено общество“, основана от милиардера Джордж Сорос, заяви, че е загрижена, че решението “може да продължи да изключва много жени мюсюлманки и тези на други религиозни малцинства от пазара на труда в Европа“.

Работодателите трябва да стъпват внимателно, тъй като “рискуват да бъдат признати за отговорни за дискриминация, ако не успеят да докажат истинска нужда от забрана за религиозно облекло“, заяви Мариам Хамадун от организацията.

Забраните за забрадки за жени на работното място са спорни в Германия от години, най-вече по отношение на учителите в държавните училища и стажантите.

Това не е голяма тема в кампанията за законодателните избори тази година в Германия, чиито над 5 милиона мюсюлмани са най-голямата религиозна малцинствена група.

На други места в Европа съдилищата също трябва да проучат къде и при какви условия забраните за забрадки на работното място понякога могат да бъдат забранявани.

Върховният съд на Франция потвърди през 2014 г. уволнението на мюсюлманка в частна детска ясла за носене на забрадка. Беше доказано, че работното място изисква строг неутралитет от служителите. Франция, дом на най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа, забрани носенето на ислямски забрадки в държавните училища през 2004 г.

Конституционният съд на Австрия постанови, че законът, който забранява на момичетата на възраст до 10 години да носят забрадки в училищата е дискриминационен.