КПКОНПИ проверява кмет след разследване на EURACTIV

КПКОНПИ се ръководи от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. [в. "Сега"]

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е започнала проверка срещу кмета на Гурково Мариан Цонев след разследването на Валя Ахчиева за EURACTIV, което бе излъчено и по ТВ+. Това съобщи комисията в четвъртък, 17 декември.

Разследването разказа как Цонев е сключил два договора за строителство за общо 1.7 милиона лева с дружество, ръководено от родителите на бившия му съдружник.

КПКОНПИ приема разследването на Ахчиева за сигнал и започва проверка. “Според твърденията в сигнала, Цонев е бил управител на строителна фирма и съдружник в още едно строително дружество – “Асфа”, заедно с Димо Тончев. След избирането му за кмет, Мариан Цонев прекратил участието си в посочените дружества. Като кмет, в деня на напускане на “Асфа” той прекратил действащ договор, подписан от бившия кмет на общината за изграждане на мост над река Гарвашница, а две седмици по-късно прекратил и друг вече подписан договор, за изграждане на инфраструктура за предотвратяване на наводнения”, обобщава комисията.

Разследването разказва още, че на 14 август 2020 г. Цонев е подписал с обединение “Подпорна стена 2020” договор на стойност 1,2 млн. лева, като водещ дял в обединението има строителна фирма, представлявана от бащата на Тончев – бившия съдружник на кмета. Самият Тончев до 2019 г. също е бил управител и съдружник в тази фирма.

5000 лв. глоба заради фирмата на свекървата

КПКОНПИ съобщи и за друг случай, в който вече е установила конфликт на интереси. Става дума за бившия кмет на община Димово Анелия Лилова. Тя е нарушила закона, докато по заместване е изпълнявала функциите на кмет на общината, обяснява антикорупционната комисия.

Преди заемане на длъжността, от 2009 до 2012 г., Лилова е съдружник в “АИМ” ООД първо със съпруга си, а след това и със свекърва си.

Когато общината класира участниците в обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за детски и социални заведения, Лилова е утвърдила протокол за класиране на участниците. На първо място като доставчик на някои храни е определено въпросното дружество. По това време управител и съдружник в “АИМ” ООД е свекървата Лилова. Затова на бившия зам.-кмет е наложена 5000 лв. глоба.