В София Кьовеши настоя България да запълни квотата си от европрокурори

"Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между прокуратурата на България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност", обяви пресслужбата на Гешев след срещата. [ПРБ]

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е в България, за да гарантира бързото избиране на шест нови делегирани прокурори от страната. Това обяви европейската прокуратура в социалните мрежи в четвъртък, 10 юни.

Кьовеши избра България за първата си визита след старта на дейността на европейската прокуратура (ЕППО) на 1 юни. От кабинета й обясниха, че тя пристига в София по своя инициатива, а не по нечия покана.

По време на визитата си Кьовеши се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и с главния прокурор Иван Гешев. Беше предвидена и среща с членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В петък Кьовеши ще даде и пресконференция за медиите.

България има право на 10 делегирани прокурори. Тяхната задача е да работят тук под надзора на ЕППО по делата за крупни измами с европейски средства. През февруари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отся точно 10 номинации от над 30 кандидати, които се явиха. ЕППО обаче одобри само четирима от тези 10 души, които ВСС й прати. И макар че Кьовеши настоя с писмо Прокурорската колегия да попълни квотата си, кадровиците приеха молбата на европейския главен прокурор само за сведение. Последното им решение по темата бе да прекратят процедурата по избор, която приключи с отсяването на десетимата им кандидати през февруари. Нова процедура обаче така и не бе открита.

По време на срещата си със Стоилов Кьовеши е казала, че за европейската прокуратура е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия, съобщи пресслужбата на МП.

И други държави не са попълнили квотата си, но България и Литва са единствените, чийто кандидати за делегирани прокурори бяха отхвърлени – шест български и един от Литва.

Кьовеши идва в София в бурно за българските власти време. На 2 юни САЩ санкционираха за корупция шестима българи, сред които Делян Пеевски и Васил Божков. А възроденият протест пред Съдебната палата настоява за оставката на главния прокурор Иван Гешев.