Кьовеши лично обясни на Гешев какво не харесва в предложените от България европрокурори

Лаура Кьовеши [https://multimedia.europarl.europa.eu/]

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е провела онлайн заседание с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет във вторник, 16 март, заради седмината излъчени от съвета за европейски делегирани прокурори, които засега не получават одобрението на Люксембург.

За проблема първи писа EURACTIV България на 3 март. Тогава високопоставен източник от европейската прокуратура разкри, че 7 от 10 имена, избрани от Прокурорската колегия през февруари, не отговарят на изискванията да заемат поста. Основните възражения срещу тях са, че нямат опит като прокурори на окръжно ниво, а им предстои да се занимават на местна почва със сложни дела за евроизмами.

Преди седмици прокурорската колега обсъди писмото на Кьовеши, с което се искат допълни сведения за седмината. Заседанието на колегията беше публично, но аргументите й на практика останаха скрити. Членовете на съвета обясниха, че става дума за конфиденциална информация, процедурата е в ход и като цяло на членовете не им е ясно какво не й харесват на Кьовеши техните предложения.

Във вторник, 16 март, в онлайн заседанието на Кьовеши с колегията, са участвали и заместниците й Данило Чекарели и Андрес Ритер, както и българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева. За събитието съобщиха едновременно европрокуратурата и ВСС.

Според съобщеното Кьовеши е обяснила на прокурорската колегия, че е създадена работна група за разглеждане на всички документи, предоставени във връзка с кандидатите: автобиография; актуална кадрова справка; служебна бележка за стажа им и т.н. Тази работна група подпомага европейския главен прокурор при нейната оценка за съответствието на кандидатите с критериите за допустимост и професионалната квалификация и има възможността да покани кандидатите за интервю, са казва в съобщението.

Така всъщност става ясно, че възpaжeниятa на Люксембург не са преодолени, макар и миналата седмица прокурорската колегия да прати отговори на Кьовеши. Спopeд пpaвилaтa нa европрокуратурата, ĸoгaтo и дoпълнитeлнaтa инфopмaция за кандидатите нe yдoвлeтвopявa eвpoпeйcĸия глaвeн пpoĸypop, ce фopмиpa paбoтнa гpyпa, ĸoятo иcĸa oщe cвeдeния или мoжe дa пoĸaни cпopнитe ĸaндидaти нa интepвю, пpeди дa пpeдcтaви мoтивиpaнoтo cи cтaнoвищe нa Kьoвeши, пише “Де факто”.