Кьовеши отхвърли още един български прокурор

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. [Bogdan Cristel/EPA/EFE]

Европейската прокуратура е отхвърлила в сряда, 12 януари, предложената от България за европейски делегиран прокурор Анита Джамалова. Това става ясно от документ, публикуван на сайта на ръководената от Лаура Кьовеши институция.

От решението на европрокуратурата се вижда, че преди да бъде отхвърлена, Джамалова, която е зам.-окръжен прокурор на Перник, е била на разговор с европейските прокурори, а българските власти са изпратили допълнителна информация за кандидатката.

В крайна сметка обаче евпрокуратурата приема, че Джамалова не отговаря на критериите в т. 2 на член 17 от регламента за европрокуратурата. Той гласи: „От момента на назначаването им до освобождаването им от длъжност европейските делегирани прокурори са действащи членове на прокуратурата или на съдебната система в съответните държави членки, които са ги посочили. Тяхната независимост трябва да е извън съмнение и те трябва да притежават необходимата квалификация и съответния практически опит в своите национални правни системи.

Също в сряда е одобрена номинацията на Ивайло Илиев. Той е окръжен прокурор на Кюстендил.

Така българските делегирани прокурори са вече 9 и в квотата на България остава само едно свободно място.

Сагата с назначенията на български делегирани прокурори, които да работят тук по делата от компетентността на европрокуратурата, продължава вече почти година. През февруари м. г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излъчи 10 кандидати. Кьовеши обаче не одобри шестима от тях. И макар че Кьовеши настоя с писмо Прокурорската колегия да попълни квотата си, кадровиците приеха молбата й само за сведение. Втората процедура бе стартирана от съвета неохотно през лятото, едва след като Кьовеши лично посети в България, за да притисне властите.

Така, през октомври Кьовеши одобри още четирима делегирани прокурори и остави висящи кандидатурите на Джамалова и Илиев.