Кьовеши получи сигнал от България и за дефектни китайски маски

Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира Европейската прокуратура за дефектните китайски защитни маски и лекарствени средства, закупени от Министерство на здравеопазването за борба с COVID-19 през 2020. [https://pixabay.com/]

Неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) сигнализира Европейската прокуратура за дефектните китайски защитни маски и лекарствени средства, закупени от Министерството на здравеопазването за борба с COVID-19 през 2020 г. Това съобщи АКФ в петък, 24 септември.

АКФ се обръща към европрокуратурата, след като два пъти е сезирал българската прокуратура. В първия случай преписката по казуса е прекратена, а във втория до момента липсват каквито и да било действия, обяснява АКФ.

За пръв път АКФ алармира институциите за проблем с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020 г., когато излиза разследването „Маската невъзможна“. От него ставаше ясно, че бившият здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1,6 млн. евро на медици и здравни работници на първа линия, като се е обосновал с извършен тест за надеждност. Тестът обаче е бил извършен в лаборатория, която няма акредитация да прави такива тестове, и е бил върху една, единствена маска, която дори не е била от същия вид като внесените.

През март 2021 г., Върховната административна прокуратура (ВАП) прекрати преписката с мотива, че е отправила предложение към здравния министър да осъществи законовите си задължения по опазване здравето и живота на гражданите и министърът отговорил, че го е сторил.

В началото на юли 2021 г. АКФ сигнализира Софийската градска прокуратура и за нередностите при закупуването от Министерство на здравеопазването от Китай на два лекарствени продукта (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg.) за лечение на COVID-19 на обща стойност над 629 хил. щатски долара. В сигнала на АКФ се посочваше, че проблемно e закупуването на лекарствата без договори, без придружаваща лекарствата документация и без възможност за идентифициране на производителите, както и последващото им, противоречащо на закона, разпределение към болничните заведения в страната.

През август градската прокуратура препрати сигнала към спецобвинението и до момента няма информация тя да е предприела каквито и да е действия.

В края на юни служебният министър за здравеопазването Стойчо Кацаров също сигнализира Прокуратурата за нарушения на министър Кирил Ананиев при сключването на договори с Китай за доставка на лекарствени продукти, лични предпазни средства и медицинска апаратура. В края на август 2021 г. министър Кацаров съобщи, че прокуратурата е предала сигнала му на Европейската прокуратура. 

Затова и АКФ сезира Кьовеши за маските и лекарствата. Случаят е от компетентността на Европейската прокуратура, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране. Освен финансовите интереси на Съюза, застрашено или накърнено е било и здравето на европейски граждани – медици и пациенти, обосновава се организацията.

Казусът е от особена важност – става дума за това дали българските власти са направили всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще“, заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.