Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване

Веселин Марешки [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Заместник-председателят на парламента, бизнесмен и лидер на “Воля” Веселин Марешки получи 4-годишна ефективна присъда от Варненския апелативен съд, който го призна за виновен по дело за изнудване. Това съобщи пресслужбата на съда в понеделник (14 септември).

Окръжният съд оправда Марешки като първа инстанция, но апелативните магистрати отмениха частично оправдателната присъда срещу него и Красимира Колева. Съдът реши още, че той трябва да плати и 8 хил. лв. глоба. Колева е осъдена на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба.

Двамата са признати за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. “Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество”, обясняват от съда.

Колева е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея.

Апелативният съд потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 хил. лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838 лв. – за увредено имущество.

Съдът изиска справки от Агенцията по вписванията и разпита свидетел, с което изясни, че заради заем от 65 000 лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на Марешки, в качеството ѝ на управител на търговско дружество и Колева.

Според прокуратурата задължението на Колева към Марешки е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към “сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен Миланов да започне да плаща рекет”.

Защитата на лидера на “Воля” настоя пред съда, че той не е извършил престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Колева не е е имала имуществено задължение към него. Той ѝ е помагал, без да има материален интерес.

Решението на апелативния съд не е окончателно и може да се атакува пред Върховния касационен съд.

До делото се стигна след инцидент през есента на 2014 г. Тогава Марешки влезе в конфликт с Миланов, като поискал да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с Тони Димитров. Димитров пък е бивш съпруг на Колева. Тя потърсила помощ от Марешки, защото претендира, че имотът е неин и иска тя да получава наем от него, а не бившият й съпруг, твърди прокуратурата.

Срещу Марешки има и дело за изнудване със заплахи на конкуренти в аптекарския бизнес. Според прокуратурата той е заплашвал седем собственици на аптеки с увреждане на имущество и тенденциозни проверки, ако не му прехвърлят дяловете си или не прекратят бизнеса си. Няма информация обаче какво е развитието по този казус.

Марешки: Това е за пред Брюксел

“Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно”, каза Марешки пред БНР. “За съжаление, в момент, когато държавата ни е обвинявана, че не осъжда корумпирани политици и олигарси, явно някой е решил като най-удобен момент да покаже моя случай и ми е сложена по най-безобразен начин тази, макар и временна присъда, колкото сега да излезе новината. Да кажат, че дори уж подкрепя правителството, а са му лепнали присъда”.

Той допусна, че присъдата му може да бъде използвана, за да му бъде оказван натиск, но той няма да се поддаде.

След това Марешки прати позиция до медиите, в която се казва, че “моментът за тази присъда е подбран умишлено, за да може в европейския доклад на 23 септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т. нар. олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен в момента – от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ. Но от друга страна “Воля” винаги е била опозиция и по никакъв начин не участва в управлението. Някой иска да послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви “успехи”.

Сделка или не

В началото на месеца “Воля” се съгласи да подкрепи внесения от ГЕРБ проект за нова конституция. След това стана ясно, че Марешки се е подписал под него, без да го е чел. А точно преди “Воля” да даде рамо на ГЕРБ, правителството даде на концесия плажа между Варна и Златни пясъци “Кабакум север 2” (обща площ 14 638 кв. м.) на “Булмедикс 2012”. Дружеството е на Андон Дончев, доскорошен депутат от “Воля” и считан за дясна ръка на лидера ѝ.

На 27 август 2020 г. Министерството на туризма отдаде другата част от плажа – “Кабакум север 1” (обща площ 6 166 кв. м.) под наем за 5 години на дружество, представлявано от майката на Марешки – Веска Марешка.

Марешки отрече пред БНР да има връзка между подписването на проекта за нова конституция и концесиите. Той обвини президента Румен Радев, че е направил това внушение и обясни, че е променил решението си да не подписва проекта, защото се е вслушал в исканията на хората.