Мая Манолова осъди Борисов да й плати 10 хил. лв. за клевета

Мая Манолова [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден да плати 10 хил. лв. обезщетение на съпредседателя на “Изправи се! Мутри вън” Мая Манолова, защото я е оклеветил. Това реши Софийският районен съд по делото, заведено от Манолова срещу Борисов заради негово интервю от 1 ноември 2019 г.

Тогава в национален ефир Борисов казва, че по време на кампанията за местните избори в София Манолова е провела във Волуяк “среща с ромите да прави такива уйдурма”, “конспиративно, чакали са я на Волуяк и отишла да се спазарява с кои роми да излязат и да кажат: “ГЕРБ ми платиха, Фандъкова ми плати, за да гласуваме за нея”. “Там братя Галеви са ѝ помогнали много през ромските лидери… Направихме така, че да ги търсим с червена бюлетина. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските лидери. И няма да ме учуди ако и на първия тур са правили подобни магарии”, каза Борисов в ефир.

Манолова беше кандидат за кмет през 2019 г. и стигна на втори тур срещу Йорданка Фандъкова. В крайна сметка обаче загуби надпреварата.

Манолова търсеше 15 хил. лв. обезщетение за думите на Борисов. Тъй като съдът уважава само част от иска й, тя трябва да плати 592 лв. разноски на Борисов.

Съдът приема за установено, че между двата тура на кметските избори Манолова получила много въпроси при срещите си граждани по твърденията на Борисов. След интервюто Манолова била притеснена за себе си, за политическата си кариера, била изтощена, вдигала кръвно, изпитвала затруднения и притеснения при комуникацията със семейството си, с колегите и с избирателите, което състояние продължавало и до месец януари 2020 г.

Като определя обезщетението на Манолова съдът взема предвид и че тя е публична личност и това предполага по-голям интерес към нея и изграден по-висок праг на търпимост към подобни прояви, които по необходимост са част от политическия живот.

По делото обаче не са представени доказателства за истинността на твърденията на Борисов – Манолова не е обвинена, или осъдена за търговия с гласове. Затова и изявлението му е клеветническо. “Публичното разпространяване на такова клеветническо изявление, с което някому се приписва престъпление, което той не е извършил, винаги излиза извън границите на добросъвестното упражняване на правото на изразяване и разпространяване на мнение и на свободата на словото”, пише съдът.

Според магистратите от значение са не само употребените конкретни думи и изрази, извадени от общия контекст, но и цялостното внушение в интервюто. “В случая не само цялостното внушение на изявлението на ответника е насочено към извършени съмнителни политически практики, но и са наведени конкретни твърдения за извършени от Манолова престъпления”, допълва съдът.

Решението на районния съд може да се обжалва пред Софийския градски съд.