МВР вижда кризата като инструмент за хибридни операции в ЕС

[https://pixabay.com/]

По време на пандемията потокът от дезинформация, пропаганда и фалшиви новини е станал по-интензивен, а кризата се използва като инструмент за провеждане на хибридни операции и кампании на територията на Европейския съюз. Разрастването на популизма и евроскептицизма продължават да са рискове за стабилността и единството на ЕС.

По време на пандемията в някои страни се наблюдава намаляване на престъпността, но с облекчаването на ограничителните мерки тя започва да се връща към предишните си размери и обхват. Това се казва в отчета за изпълнението на програмния бюджет на Министерството на вътрешните работи за първата половина на 2020 г.

Според отчета пандемията е нанесла щети върху единството на ЕС, “но в дългосрочен план само наднационалните решения могат да осигурят ефективен и интегриран отговор на последиците от настоящата криза”.

МВР цитира данни на Международната организация по миграция, че за поредна година има намаляване на миграционните потоци към Европа, включително и към нашата страна. “Ефектите от пандемията засилват социалните и икономическите проблеми в държавите, източници на миграция към ЕС, което може да доведе до увеличаване на миграционния натиск по границите на съюза”, твърди отчетът.

В отчета се посочва броят на фалшивите новини – 160. “Установени са основните сайтове, които разпространяват неистинска информация и публикации”, твърдят от силовото ведомство, без да уточнят кои са те, пише mediapool.bg.

Отчита се спад на битовата престъпност за сметка на тази в онлайн пространството. Наред с фалшивите новини и пропагандата се увеличават измамите, спекулата с цените на лекарства и медицински продукти, както и призиви за “деструктивни действия”.

Във вътрешен план МВР отбелязва, че пандемията е задълбочила проблемите на здравната и социалната система. Повишената безработица и лошата икономическа среда са предпоставки за недоволство и напрежение. То се увеличава и от дезинформационни кампании.

Наложената през март карантина и призивите всички да останат по домовете си за няколко седмици са повлияли положително върху битовата престъпност и се отчита спад. С отпадането на ограниченията обаче броят на престъпленията отново тръгва нагоре. Скок има и на престъпленията в онлайн средата. Става дума за измами и спекула, предимно с цените на лекарства и медицински продукти. Според данните в отчета за първите шест месеца на година са установени 52 случая на спекула с цени.

Намалели са количествата на контрабандния алкохол заради пренасочването на големи количества спирт за производство на дезинфектанти, пише още МВР. Има спад и при незаконните цигари. Основна причина за това са постоянните проверки на КПП-тата на големите градове, които се правеха през пролетта.