МВР призна за насилието над журналиста Димитър Кенаров

Димитър Кенаров [АЕЖ]

МВР призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това съобщи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Организацията се позовава на писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Рашков нареди нова вътрешна проверка по случая през юни т.г. Така са установени „данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи“.

МВР е пратило материалите от новата проверка и на Софийската районна прокуратура „с оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер“. Наскоро се разбра, че като втора инстанция Софийската апелативна прокуратурата е потвърдила отказа на градската да образува разследване. Предстои по преписката да се произнесе и върховната прокуратура.

„Поканен от ОДЧ“

В писмото на Рашков е обяснено, че е задържан на 2 септември 2020 г. около 22,55 ч. в близост до полицейска будка до административния вход на президентството срещу сградата на Министерския съвет. Установени са трима полицейски служители от пловдивските спецчасти, които са го задържали. После той е отведен принудително до сградата на парламента (бившия партиен дом). Там е повален на земята и са му сложени белезници в легнало положение. Безспорно е установено, че по време на задържането е използвана физическа сила, както и белезници, което не е документирано от служителите на МВР по надлежния ред. В противоречие със Закона за МВР не е издадена и заповед за задържането на Кенаров, става ясно от писмото.

Около 03,20 ч. на 3 септември Кенаров е отведен в столичното Пето РПУ. В книгата за пропускателния режим на сградата той е вписан неправомерно като „поканен от ОДЧ“, а не като задържан. Освободен е в 03,45 ч., след като му е съставен предупредителен протокол и са му снети сведения.