МВР разпита Борисов са кюлчетата, пачките и Мата Хари

Бойко Борисов дойде в полицията с адвокат Менко Менков. [стопкадър bTV]

Бойко Борисов се яви в четвъртък, 6 януари, в националната полиция, за да даде сведения по проверката, която извършва МВР по казуса с кюлчетата и пачките в чекмеджето в спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ.

След разпита си Борисов обясни на чакащите го репортери, че бил питан „как съм успявал да държа доходите на българите толкова високи, как съм успявал да държа най-ниската цена на газа, как съм успявал да държа цената на тока най-ниска, как съм успял да вкарам България в европейския банков съюз, как най-добре съм се справил в Европа с миграцията“. Борисов посочи оче, че никога не е притежавал кюлчета.

МВР работи по сигнал на Сдружение БОЕЦ от миналия декември. „В сигнала, внесен до МВР, се съдържа публична информация за снимките с пачките и златните кюлчета от спалнята на Борисов в държавната резиденция, която той обитаваше доскоро. И към момента нито една институция не е установила произхода на тези огромни средства и златни активи, нито кой и как е направил въпросните снимки. Самият Бойко Борисов обяви публично, че е установил автора на снимките, наричайки го „една прекрасна госпожа“, станала известна в медиите, като Мата Хари“, обясниха от БОЕЦ.

Преди малко повече от година МВР започна паралелна проверка по казуса със снимките от спалнята на Борисов, след като прокуратурата преди година спря разследването по случая с аргумента, че не може да намери кой е снимал, нито да установи произхода на парите и кюлчетата. Преди празниците прокуратурата изненадващо възобнови разследването, за да пита БНБ за серийните номера на кюлчетата и банкнотите. Вътрешният министър Бойко Рашков изтълкува, че тези действия държавното обвинение иска да блокира проверката на МВР.

„Най-накрая този човек трябва да бъде на разпит, за да каже има или няма евро пачки в нощното му шкафче, имало ли е или е нямало златни кюлчета“, коментира пред медиите в парламента Рашков. „Аз и онзи ден отбелязах, че доверието в нашата прокуратура липсва, тя прекрати проверката, много добре знаете – прокурорът, който беше натоварен с тази задача, заяви открито, че не може да се работи повече. Сега ще се опитаме да докараме проверката докрай. Така че този човек трябва да се яви и да каже коя е Мата Хари, за която той твърдеше, че е влязла вътре, че е поставила тези пачки с евро и тези кюлчета злато в неговото чекмедже, заснела ги е и е заминала. И по такъв начин целта е да бъде злепоставен“, коментира още Рашков, цитиран от „24 часа“.

По думите му е редно Борисов да съдейства „да открием Мата Хари, да я подложим на законосъобразен разпит и да изясним и чрез нея дали това е вярно – дали е направила това, кога го е направила. Съвсем законосъобразно е това да се направи. Ние не знаем той дали е разпитвам или не е, какво е казал. Той не е разпитван при предишната проверка, която прокуратурата е отказала да довърши“, допълни министърът.

Преди Борисов в полицията за сведения е била и бившата му пиарка Севделина Арнаудова, научи EURACTIV. Тя е разпитана и за имотите си, както и заради твърденията на бизнесмена Васил Божков, замесващ я в твърденията си за подкупи, давани на ГЕРБ. За имотите си Арнаудова вече бе проверена от прокуратурата, която не откри престъпление и отказа да образува дело.