Международно възмущение след полицейското насилие над граждани и журналисти

Снимка: Георги Кожухаров, "Дневник"

Съветът на Европа и журналистически организации изразиха безпокойство и възмущение от полицейското насилие срещу мирни граждани и журналисти при протестите в сряда.

Десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването на Великото народно въстание пред Партийния дом опровергават твърденията на МВР, че действията на полицаите са били в рамките на закона, и то само срещу ултраси и криминално проявени, пише в. „Сега“. Социалните мрежи обаче са пълни със снимки и видео на брутални полицейски прояви спрямо хора, които нямат нищо общо с ултрасите.

Ето  и свидетелството на репортера на „Сега“ за странното поведение на зрял мъж сред ултрасите, които хвърляха бомбички и бутилки.

Тъй като снощи бях в първите редове на протеста пред партийния дом, имах възможност добре да видя кой хвърляше бомбички,…

Geplaatst door Martin Georgiev op Donderdag 3 september 2020

„Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат.“ Това написа във Фейсбук Димитър Кенаров, който е публикувал статии в много западни издания, включително “Ню Йорк таймс”, “Форин полис”, “Интернешънъл Хералд Трибюн”. Негови текстове са попадали в селекциите с най-добри американски пътеписи. Самият той е специалист по руска и американска литература. „Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината!“, написа пак във Фейсбук майката на Кенаров.

Асоциацията на европейските журналисти – България  също остро осъди незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на МВР.

Организацията разказва подробно и случая. Кенаров е задържан късно вечерта на 2 септември. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството.

Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си, той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат, разказват още от АЕЖ. Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени – повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници.  След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници.

Кенаров бе само един от много журналисти, които пострадаха по време на баталиите около бившия Партиен дом, пише в. „Сега“. Много журналистически екипи бяха обгазени от полицията, други бяха умишлено възпрепятствани при изпълнение на задълженията си.

Екоактивистът и съпредседател на „Зелено движение“ Борислав Сандове друг от арестуваните снощи протестиращи. В предаването „12+4“ на БНР той определи вчерашния 2 септември като “срамна дата в българската история”.

„Властта изведе своите полицаи като на война с гражданите и аз бях една от жертвите на тази война. За щастие само с арест и няколко неправомерни мерки спрямо мен, без да твърдя, че съм пострадал сериозно физически“, обяви той.

Сандов е на мнение, че полицаите при вчерашните протести са прилагали незаконни действия и похвати: „Мен специално ме душиха, видях хора, които бяха ритани, настъпвани./…./ От вчера се разпространява снимка от европейските Зелени, на която се вижда много ясно как един полицай ме е прихванал около врата. На практика това е непозволен метод на задържане и то след като съм изведен от групата протестиращи”.

Реакции

В специално обръщение по повод протестите от сряда, президентът Румен Радев осъди полицейското насилие и над протестиращи и журналисти.

Президентът заяви, че „през изминалото денонощие властта е режисирала провокации, които са дали повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти. Пострадалите са десетки – както сред гражданите, така и сред органите на реда. Управляващите дори сведоха хилядите мирно протестиращи български граждани до криминален контингент“. Той нарече новата конституция, предложена от ГЕРБ „нелепа, но угодна за статуквото“.

Десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването на Великото народно въстание пред Партийния дом опровергават твърденията на МВР, че действията на полицаите са били в рамките на закона, и то само срещу ултраси и криминално проявени.

В четвъртък (3 септември) и комисарят по човешки права на Съвета на Европа, Дуня Миятович, осъди полицейското насилие срещу журналисти по време на снощните протести в България.

“Зaгpижeнa cъм заради мнoгoбройнитe cъoбщeния зa пoлицeйско нacилиe нaд журнaлиcти, oтpaзявaщи дeмoнcтpaции в Coфия. Cъoбщaвa се, чe няколко журнaлиcти ca били бити и пpъскани c лютив cпрей, когaтo вчера в Coфия ca се cблъскали пoлицaи и дeмoнcтpaнти. Cъoбщaвa се, чe eдин журнaлиcт e бил зaдъpжaн c часовe, a нa други e билa пoвредeнa префесиoнaлнaтa тexника. Насилиeтo cрещy журнaлиcти, особeнo oт cтpaнa нa дъpжaвни cлyжитeли, противopeчи нa зaдължeниeтo нa дъpжaвитe дa пoддъpжaт cвoбoдaтa нa пeчaтa и дa зaщитaвaт бeзoпacносттa нa журнaлиcтитe.

Πоради тoвa пpизoвaвaм българскитe влacти eфективнo дa paзcлeдвaт вcички региcтpиpaни cлyчaи нa нaпaдeния cрещy жърнaлиcти и дa накажaт пoлицeйскитe cлyжитeли, oтгoвopни зa таковa нeпpиeмливo пoвeдeниe. Cъщo така e cпeшнo дa се дaдaт яcни инcтрукции нa пoлицeйскитe cлyжитeли дa зaчитaт cвoбoдaтa нa пeчaтa и дa пoзвoлят нa журнaлиcти и мeдийни cпeциaлиcти дa oтpaзявaт бeзoпacнo дeмoнcтpaциитe“, се чете в изявлението.