Министърът на околната среда е арестуван

През януари от прокуратурата разпространиха кадри как отвеждат Нено Димов. [ПРБ]

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Димов е в ареста с полицейска заповед за задържане. Срещу него все още няма повдигнато обвинение.

По-рано днес (9 януари) Димов беше разпитван няколко часа от специализираната прокуратура във връзка с водната криза в Перник и вноса в България на боклук, основно от Италия. По обяд министърът беше отведен от сградата на министерството с автомобил на прокуратурата.

Преди ден EURACTIV публикува публикува разследване на Валя Ахчиева, което показва някои разминавания между цифрите, записани в дневника на язовир “Студена” и сателитните снимки от Космоса, направени по европейкия проект “Коперник”. Това предизвиква съмнения за източването на водата от язовира. Снимките от сателити доказват, че хуманитарната криза за хората от Перник се е показала зад ъгъла още през месец август 2019-та, но властите не са реагирали на заплахата. Документите показва и неадекватната управленска реакция на министър Нено Димов, който по закон оперативно управлява използването на водите в язовирите на България. Така няклко месеца бездействие на властта доведе до водната криза в пернишкия регион.

 

По-рано същия ден (четвъртък) полицията изведе Димов от кабинета му в министерство само за разпит, но след това е било взето решение да пренощува в полицейския арест.

По същото време властите проведоха акция и в Перник. Арестувана бе бившата областна управителка на града Ирена Соколова, която сега е лидер на фракцията Жени ГЕРБ. Задържан е и бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов, който е имал директно задължение да екплоатира празния язовир “Студена“.

Перник се намира на прага на хуманитарна катастрофа. Общинският язовир е практически празен, а 80-хилядният град скоро може да се захранва вода с водоноски. Това носи сериозен риск за здравето на хората.

Два месеца след началото на кризата

Фактът, че Перник практически е без вода, стана национално известен след местните избори в средата на ноемрври. Два месеца след началото на кризата премиерът Бойко Борисов заговори за оставката на Нено Димов, който лично е разписвал документите за използването на водата от язовир Студена. Министърът ще бъде разследван и за вноса на италиански боклук в България, за който БСП внася вот на недоврие срещу правителството.

Преди месец италианската полиция задържа пратка с балирани отпадъци на път за България, а след това бе установена връзка на калабрийската мафия с износа на боклук.

Показност

В четвъртък разследващите първо са разпитали Нено Димов в кабинета му в министерството, а след това той бе показно отведен за претърсване на жилището му, става ясно от съобщение на прокуратурата. До медиите бяха разпратени и снимки. Една е на Димов на фона на прокурорска кола за задържане, а другата показва как министърът дава на разследващите документи, които са му поискани.

Министър Димов влезе в политиката като протеже на бившия премиер Иван Костов. Той бе част от ДСБ до 2007 година, но не успя да стане евродепутат, а след това не бе избран и за лидер на ДСБ. Тогава напусна и партията. Пет години по-късно Димов влезе в партията на Меглена Кунева “Движение България на гражданите“, но след това започна плавното му сближаване с ГЕРБ и националистите.

Димов първо влезе в управата на държавното дружество “Национална компания индустриални зони“, а през 2017 година стана министър на околната среда и водите от квотата на патриотите в третия кабинет “Борисов”.

Няма глобално затопляне

Преди да стане министър, Димов обясни, че няма доказателства, че човешката дейност е свързана с климатичните промени, а топенето на ледниците няма да доведе до повишаване на морското равнище. Тези твърдения на министъра предизвикаха огромен интерес сред евродепутатите при изслуването на Димов за приоритите на българското председателство на Съвета на ЕС в началото на 2018 година.

“Глобалното затопляне е манипулация и бизнес за 500 млрд. евро”, беше обяснил Димов преди да стане министър. По-късно, вече като министър, той предложи промяна в плана за управлението на Национален парк “Пирин“, който има най-високата степен на защита по българското законодателство. Приемането на новия план за Пирин щеше да позволи застрояване на част от планината, но съдът блокира тези намерения на изпълнителната власт. Още тогава оставката на министъра бе поискана от природозащитниците.

През 2017 година България беше осъдена от Съда на ЕС за замърсяването на въздуха с фини прахови частици в големите градове на страната. Решителни мерки в тази посока все още не са предприети. През 2019 година Европейската комисия подготви нов иск срещу България – този път за замърсяване на въздуха със серен диоксид.

По ирония Димов е работил по темата за замърсяването на въздуха в рамките на своята докторантура. Още по-иронично бе, че той се опита да обясни източването на язовир Студена в Перник със засушаването, което било следствие от глобалното затопляне.