Миню Стайков осъди България в Страсбург заради ареста си

Страсбург не присъджа обезщетение на Стайков, но признава, че правата му са нарушени. [Анелия Николова/"Дневник"]

Бизнесменът Миню Стайков осъди България в Страсбург. Решението е постановено във вторник, 8 юни. На Стайков не се присъжда обезщетение, но магистратите приемат, че е нарушена конвенцията за правата на човека, която казва, че “всеки арестуван или лишен от свобода трябва своевременно да бъде изправен пред съдия и има право на гледане на неговото дело в разумен срок или на освобождаване преди гледането на неговото дело в съда”.

Стайков сезира съда през април 2020 г. с оплаквания срещу продължителността на задържането си, припомня “Сега”. Мярката му за неотклонение “задържане под стража” е определена на 5 септември 2018 г. Стайков остава в ареста до февруари 2021 г., когато специализираният съд го пусна под домашен арест, мотивирайки се, че мярката за неотклонение не трябва да се превръща в присъда.

Миню Стайков беше предаден на спецсъда през октомври 2019 г. и в момента делото срещу него и още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд “Земеделие”, виси пред първата инстанция. Според обвинителния акт в престъпен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

В момента Стайков е кандидат-депутат в Бургас от листата на малко известната формация “Бригада”. Кандидат-депутат от същия регион, но чрез “Движение Заедно за промяна” (Александър Томов), е Маринела Арабаджиева, която със съпруга си Ветко също бе обвинена от прокуратурата. Арабаджиеви също съдят държавата в Страсбург.