Най-сериозният случай на корупция в историята на България стигна до съд

Предстои спецсъдът да насрочи делото. Ако намери пропуски, ще го върне на прокуратурата. [Илияна Кирилова/в."Сега"]

Определеният от главния прокурор Иван Гешев “най-сериозен случай на корупция по високите етажи на властта без аналог в най-новата ни история” стигна до съда след 2 години разследване. Специализираната прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу бивши шефове от Държавната агенция за българи в чужбина, арестувани при гръмка акция през есента на 2018 г. По това време Гешев беше още само зам.-главен прокурор, отговарящ за спецпрокуратурата.

Сега властите в София ще могат да използват внесеното дело като пример за борбата им с корупцията по високите етажи на властта за предстоящото в Европейския парламент пленарно изслушване за България, както и да го отчетат като успех при отговорите на въпросите, зададени им от евродепутати от групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Сега пред съда се изправят бившият председател на ДАБЧ Петър Харалампиев, бившият главен секретар на ведомството Красимир Томов и още двама души. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари, става ясно от съобщението на държавното обвинение.

Ръководителят на държавната агенция е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г. е ръководил организирана престъпна група. Той лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи експресно, дори в рамките на един работен ден, обяснява прокуратурата.

Харалампиев упражнявал и търговия с влияние – притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване на удостоверения и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.

По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията. Освен за участие в престъпната група, той е обвинен за търговия с влияние и изпиране на пари.

В банков сейф Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда, които не е декларирал, и за които е знаел, че са придобити чрез тежки умишлени престъпления, извършени от престъпната група, твърди обвинението.

Харалампиев и Томов са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси – злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тази линия има отделно разследване, допълва прокуратурата.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група.

Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население.

Прокуратурата твърди, че има доказани случаи, в които Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите.

Прокуратурата сега не съобщава размера на подкупите, получавани от чиновниците. Преди две години бе обявени, че Харалампиев е обвинен за подкуп от 5000 евро и за 5 случая на търговия с влияние за по 350 евро. “Работим с това, което можем да докажем”, обясни Гешев тогава и напомни как Ал Капоне бил виновен за няколко убийства, но е влязъл в затвора за неплатени данъци.