Нено Димов е обвинен за умишлено източване на водата на Перник

Министърът на околната среда Нено Димов подаде оставка от ареста. Премиерът Борисов веднага я прие. [в. "Сега"]

Прокуратурата обвини министъра на околната средата и водите Нено Димов в умишлена безстопанственост. Държавното обвинение е намерило доказателства, че той е давал разрешение за ползване на водата от пернишкия язовир “Студена” за промишлени цели от най-големите предприятия в района – “Стомана Индъстри” и “Топлофикация – Перник”. На територията на завод “Стомана” има още 16 предприятия, които вероятно са ползвали от водата.

“Стомана-Перник” е собственост на гръцката компания “Вилхалко”, а “Топлофикация – Перник” е на фирми, които в публичното пространство са свързвани с българския бизнесмен Христо Ковачки.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев напомни, че министърът на околната среда и водите е единственият, който има право да утвърждава и разрешава как да се използването на водите. Нено Димов е разрешавал използването на огромни количества от язовир Студена, въпреки че е бил предупреден няколко пъти от шефа на ВиК – Перник за намаляващите обеми в язовира, обясни прокурорът

Обвинителят допълни, че доказателствата по делото срещу министъра сочат за проявена умишлена безстопанственост. Аргументът за това е големия период, в който министърът не е обръщал внимание на предупрежденията за намаляващите обеми на водата в язовир Студена.

Нено Димов е разрешавал на пернишката индустрия да използват дори по-големи обеми, отколкото му предприятията са му искали.

Огромни щети

“Това не е еднократен акт на министъра. Щетите са огромни: 97 000 души са на воден режим”, каза прокурор Кънев. Той допълни: “Ние като прокурори не можем да закараме вода в Перник, но можем да изправим пред съда. Тези хора биха имали вода, ако министърът е изпълнил задълженията си” . Сега Нено Димов ще остане в ареста за още поне три дни, след бе задържан с постановление на прокурор Кънев.

Прокуратурата не е успяла да намери нито едно доказателство, че при ремонта на язовира е била изпускана вода. Ремонтът е бил извършен изцяло на подводен принцип от водолази.

Язовир Студена е единственият водоем за питейни нужди в община Перник. Местният бизнес обаче има алтернативи с индустриалния водоем Пчелина и собствени подземни водоизточници.

Димов подаде оставка от ареста

В четвъртък Нено Димов изпрати оставката си до премиера Бойко Борисов от ареста, Той я е приел, съобщава правителствената пресслужба. По-рано през деня арестът на екоминистъра бе определен като “показно убийство” от вицепремиера Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО, а Димов е част от квотата на неговата партия в правителството.

Още в четвъртък, когато Димов бе арестуван, премиерът Бойко Борисов заговори за оставката му и обясни, че тя ще бъде обсъждана на коалиционен съвет с Обединени патриоти.

След началото на кризата в Перник започват и проверки във всички ВиК дружествата в страната. Целта е да не се допусне пернишко развитие на ситуацията в други градове. Властите извършват разследване и за незаконния внос на боклук от Италия, който също е в ресора на Нено Димов.

В сряда (8 януари) EURACTIV публикува разследване, което показва някои разминавания между цифрите, записани в дневника на язовир “Студена” и сателитните снимки от Космоса, направени по европейкия проект “Коперник”. Това предизвиква съмнения за източването на водата от язовира.

Снимките от сателити доказват, че хуманитарната криза за хората от Перник се е показала зад ъгъла още през август 2019 г. но властите не са реагирали на заплахата. Документите показва и неадекватната управленска реакция на министър Нено Димов, който по закон оперативно управлява използването на водите в язовирите на България. Така няклко месеца бездействие на властта доведе до водната криза в пернишкия регион.