Нено Димов е пуснат под домашен арест

През януари от прокуратурата разпространиха кадри как отвеждат Нено Димов. [ПРБ]

След 3 месеца в ареста бившият екоминистър Нено Димов е пуснат под домашен арест. Това съобщи спецсъдът, който е изменил мярката за неотклонение на Димов.

През януари прокуратурата обвини Димов в умишлена безстопанственост. Държавното обвинение е намерило доказателства, че той е давал разрешение за ползване на водата от пернишкия язовир “Студена” за промишлени цели от най-големите предприятия в района – “Стомана Индъстри” и “Топлофикация – Перник”. На територията на завод “Стомана” има още 16 предприятия, които вероятно са ползвали от водата.

Димов беше арестуван ден, след като беше публикувано разследването на Валя Ахчиева за използването на водата от язовир “Студена”.

Спецсъдията Елена Попова сега приема, че не е разколебано обоснованото предположение, че Димов е извършил престъплението, в което е обвинен. По делото са представени и нови доказателства, става ясно още от съобщението на съда. Магистратите приемат, че тези нови доказателства нямат пряко отношение към обвинението на Димов, но са важни във връзка с останалите обвиняеми по делото.

Съдът е съгласен, че няма реална опасност Димов да се укриване “предвид образованието, трудовата ангажираност преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес”. За магистратите обаче има, макар и малка опасност той извърши ново престъпление, тъй като тепърва по делото ще бъде назначена експертиза, която да установи сочената от обвинението щета. Според обвинението щетите са за 11 млн. лв, колкото струват над 7 млн. куб. м. вода.

Решението на спецсъда не е окончателно и може да се атакува пред още една инстанция както от прокуратурата, така и от Димов.

Заедно с Димов обвинения по делото имат и бившият шеф на ВиК Перник Иван Витанов и някогашният зам.-кмет на града Севдалина Ковачева. И двамата бяха освободени от ареста.