Окончателно: Кьовеши отхвърли 4 от българските кандидати за европрокурори

Лаура Кьовеши [https://multimedia.europarl.europa.eu/]

Четирима от десетте български кандидати за европейски делегирани прокурори са отхвърлени от колегията на европейската прокуратура (ЕППО), обяви институцията в сряда, 7 април. Като причина се изтъква, че те не отговарят на критериите да заемат длъжността.

Делегираните прокурори ще работят на мясно в България по делата за злоупотреби с евросредства, които ще наблюдава ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратурата.

Одобрени и назначени са трима от кандидатите, излъчени от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.

Имената на отхвърлените не бяха огласени, защото все още има трима номинирани, чийто кандидатури са висящи. За отхвърлените се обяснява, че без да поставя под въпрос техният професионализъм и независимост, колегията на ЕППО е заключила, че те нямат придоби прокурорски опит. На длъжностите, които те са заемали в българската съдебна система, не са имали правомощия да се явяват в съдебна зала по дела, допълва ЕППО.

Тримата, по чиито кандидатури ЕППО още не се е произнесла, са помолени да предоставят допълнителна информация за професионалния си опит. След като получи отговорите им, те ще бъдат оценени от специална работна група в европрокуратурата.

В началото на март EURACTIV България разкри, че Кьовеши има забележки към седем от десетте български предложения. Тогава стана ясно, че европейската прокуратура не иска за нея да работят прокурори без опит, следователи, които не са пледирали пред съд, както и съдии.

Прокурорската колегия обсъди възраженията на Кьовеши и ги отхвърли. След това имаше и онлайн среща с нея.