ОЛАФ и Интерпол предупреждават за фалшиви ваксини на черния пазар

Изглед от централата на Европейската служба за борба с измамите в Брюксел, Белгия, 2 юни 2015 г. [Julien Warnand / EPA / EFE]

Страните от Европейския съюз трябва да бъдат нащрек срещу измамници, които предлагат фалшиви ваксини срещу COVID-19, предупредиха от Европейската служба за борба с измамите (OЛАФ) в понеделник. Това се случва в момент, когато континентът се бори да разгърне масови имунизации, а блокировките опустошават икономиката му.

ЕС се стреми да ваксинира 70% от възрастното си население до края на лятото. Това се оказа доста амбициозно начинание, защото кампаниите сериозно пострадаха от закъснения и прекъсвания на доставките заради производствени проблеми.

Европейската служба за борба с измамите заяви, че са засечени съобщения от измамници, които се опитват да продават ваксини в ЕС, включително чрез предлагане на фалшиви препарати.

“Става въпрос за измамници, които целят да заблудят националните власти, които се опитват да ускорят темпото на ваксинация, за да запазят живота на своите граждани“, се казва в изявление на агенцията.

ОЛАФ подчерта, че разширява разследването си за фалшиви продукти за защита срещу COVID-19, за да се справи с незаконната търговия, нелегалния внос, както и с разпространението на фалшиви лекарства.

До момента агенцията  е помогнала да се идентифицират над 1000 подозрителни операции и да се изземат над 14 милиона нелегални стоки, включително дефектни маски за лице и фалшиви тестови комплекти.

Преди седмица Интерпол също издаде предупреждение за повишен риск от предлагане на фалшиви лекарства, медицински изделия, ваксини и тестове за COVID-19 поради повишеното търсене в условията на глобална криза.

Затова от 1 април изискванията за сериализация и верификация ще обхванат и ваксините срещу COVID-19. Европейската комисия даде първоначален гратисен период, за да се облекчи организацията по разпространението на ваксините. След тази дата и ваксините, както лекарствата по лекарско предписание, ще се произвеждат с уникален идентификационен код, който доказва произхода им.

Кризата с общественото здраве заради пандемията и свързаният с това икономически спад са на първо място в дневния ред на изпълнителната власт на ЕС тази година. Освен това в много страни от Германия и Холандия до България и Чехия се провеждат национални избори.