Опорките на Пеевски не влязоха в резолюцията на Европейския парламент

Момент от пленарната сесия по време на дебата за България на 5 октомври 2020 г., говори зам.-председателят на Комисията Вера Йоурова. [European Parliament Multimedia Centre]

Всички поправки на Роберта Мецола от групата на ЕНП по проекторезолюцията за правовата държава в България, представляващи де факто проправителствени „опорки“ на медиите на Делян Пеевски, отпаднаха след гласуване снощи, обявено тази сутрин (8 Октомври).

Резултатите от гласуването се забавиха, защото заради коронавируса евродепутатите гласуват дистанционно и резултатите се броят ръчно от служители на ЕП.

От разпечатката прави впечатление голямата разлика между гласувалите за и против, което означава, че ЕНП не само не са успели да мобилизират подкрепа от други групи, но също не са били единни в подкрепата на поправките на тяхната малтийска колежка.

Отпаднаха всички поправки на Ангел Джамбазки. От поправките на румънската еродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу е приета поправка 12, която приветства публикуването на първия годишен доклад относно принципите на правовата държава в ЕС, и отбелязва основанията за загриженост, установени от Комисията в редица области относно България, както и призовава българските органи да действат бързо, за да се преодолеят тези основания за загриженост.

От поправките на Мецола бяха отхвърлени всички текстове, опитващи се да наредят президента редом до министър-председателя в текстовете „относно твърдения за корупция по високите етажи на властта, някои от които пряко засягаха министър-председателя“.

В така нареченият рол-кол е посочено как е гласувал всеки отделен евродепутат, като данните за вота на българската резолюция започват на 169-а страница. От него личи, че по някои поправки има депутати от ЕНП, които са гласували заедно със социалистите, либералите и зелените.

Евродепутатът Радан Кънев, който заедно с колежката си Елена Йончева е в основата на проекторезолюцията, коментира за EURACTIV, че е предупреждавал колегите си от ЕНП, че редица от поправките са проблематични и няма да осигурят дори гласовете на всички евродепутати от групата.

Шефът на групата на БСП в еропарламента Петър Витанов коментира за EURACTIV, че най-хубавото е, че общата рамка на проекторезолюцията остава непокътната след гласуваните поправки.

„Всички опити да бъде изопачен текста, да бъдат смекчени критиките към ГЕРБ и да бъдат въвлечени нови политически актьори  резолюцията беше неуспешен. Основният фокус остава непокътнат“, каза той.

По думите му делегацията на социалистите и демократите от България се е преборила срещу опитите да бъде пришита към тези, които подкрепят анти-европейски виждания.

„Първо, ние подкрепихме ЕНП в намерението да отпадне текста, касаещ агитацията на турски език, второ, имахме различно виждане от групата на социалистите по параграф 17-и – Истанбулската конвенция. Но 90% от параграфа не представлява проблем за нас“, каза той.

„Това е резолюция за бъдещето на България“, коментира Елена Йончева. „Политическата оценка на Еропейския парламент е ясна: България  в момента излиза от европейския път. Тоа е жълт картон за правителството, и ако не бъдат предприети дейстия, следа червен картон от Европейската комисия“.