Отровното Трио уплаши острието на ЕНП

Малтийската евродепутатка от ЕНП Роберта Мецола [European Parliament Mutimedia Centre]

Острието на ЕНП Роберта Мецола, която е автор на голяма част от поправките, имащи за цел да „извадят зъбите“ на проекторезолюцията за правовата държава в България, е изтеглила поправката, в която твърдеше, че известен олигарх, известен с хазартния си бизнес, финансира протестите.

Това стана, след като Отровното трио, което е основен организатор на протестите и има грижата те да запазят мирния си характер, се закани в Туитър, че ще съди малтийската евродепутатка за клевета.

Около час и половина по-късно Мецола оттегли поправката „Божков“ в резолюцията. Общо проправките на Мецола са на 36 брой и са равносилни на пренаписване на резолюцията по начин, удобен на ГЕРБ. Девет от поправките са на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, и четири на румънската евродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу.

Арман Бабикян от Отровното Трио коментира пред EURACTIV с тънка ирония, изразявайки надежда че малтийската евродепутатка ще го разбере.

„На госпожа Мецола искам да кажа, че ние мечтаем за простички неща. Мечтаем например да имаме финансово разузнаване като това на Малта, което разкри убийците на журналистката Дафне Каруана Галиция. Но го нямаме.“

Бабикян многократно е обяснявал, че Триото се финансира от дарения, които обикновена са малки суми от 10-20 лева, и че са били събрани около сто хиляди лева, които се използат глано за озвучаване, купени са били също палатки.

Поправките ще бъдат гласувани днес (7 октомври) около 18 часа българско време, а цялата резолюция ще бъде гласувана утре около 15 часа българско време.

Емилия Недева, адвокат на президентския съветник Пламен Узунов, обвинен заедно с бизнесмена Пламен Бобоков, също писа на ЕНП и на Мецола заради предложението случаят да бъде включен в резолюцията. „Прокуратурата има право да повдига обвинения, но те не трябва да бъдат обявен по начин, който нарушава презумпцията за невиновност“, пише Недева. „Вярвам, че вашата отдаденост на европейските ценности няма да позволи на вас или на някой от вашите колеги да наруши европейските разпоредби за правата на човека и затова ви моля да оттеглите предложението си“, допълва Недева.

Виж текста на резолюцията на български (първи линк) и всички поправки (четири линка).

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2020-0309_BG.html

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2020-0309-AM-014-023_EN.pdf

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2020-0309-AM-024-033_EN.pdf

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2020-0309-AM-034-043_EN.pdf

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2020-0309-AM-044-049_EN.pdf