Пандемията е “щит“ за нарушенията на закона

Полският министър-председател Матеуш Моравецки и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в началото на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, Белгия, 10 декември 2020 г. [EPA-EFE / RADEK PIETRUSZKA]

Държавният секретар на Португалия по европейските въпроси Ана Паула Закариас заяви в сряда, че процедурата за оценка на нарушенията на върховенството на закона в Полша и Унгария може да бъде забавена заради пандемията от Covid-19.

“Ротационният председател на Съвета на Европейския съюз ще продължи да провежда изслушвания за двете засегнати държави-членки Полша и Унгария, но това е наложително да се случи лице в лице, а ние сме ограничени от пандемията“, каза тя в дебат с евродепутати от комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент.

Закариас подчерта европейската устойчивост, “по-специално върховенството на закона“, сред приоритетите на португалското шестмесечно председателство, като изтъкна ангажимента за диалог.

Съветът на ЕС започна изслушвания с унгарското правителство през септември 2019 г. и с представители на Полша през юни 2018 г.

Европейската комисия определи краен срок от един месец за полското правителство да преустанови дейността на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, която дава възможност съдиите да бъдат временно отстранявани, когато срещу тях се води наказателна проверка. Брюксел не е съгласен това да се случва  без да “гаранции“ за  “безпристрастност и независимост“.

Според Брюксел Полша нарушава правото на ЕС, като позволява на Дисциплинарната камара на Върховния съд – чиято независимост и безпристрастност не е гарантирана – да взема решения, които имат пряко въздействие върху съдиите и начина, по който те изпълняват своята функция.

“Комисията счита, че Полша е в нарушение на правото на ЕС, като позволява на Върховния съд да взема решения, които имат пряко въздействие върху съдиите и начина, по който те изпълняват своите задължения“, обяви председателят на институцията Урсула фон дел Лайен.

Становището, изпратено в четвъртък от Европейската комисия, е част от процедура за нарушение, стартирана от изпълнителната власт на ЕС през април 2020 г. и се отнася до закон – одобрен от полския парламент на 23 януари и влязъл в сила на 14 февруари – който позволява налагането на санкции на съдии, които поставят под въпрос съдебните реформи, взети от изпълнителната власт.

На 1 януари влезе в сила режим на условност, обвързващ отпускането на средства от  седемгодишния бюджет на блока със спазването на принципа на правовата държава.