Парламентът праща полицейското насилие на Кьовеши

Заседание на временната комисия, разследваща полицейското насилие и подслушване на протестиращи. [стопкадър]

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще бъде сезирана заради полицейското насилие по време на антиправителствените протести в България миналото лято. Това се разбра от заседанието в сряда, 18 август, на временната парламентарна комисия, която разследва полицейското насилие и послушването на протестиращи.

Поводът въпросът да бъде отнесен и до Кьовеши, която по принцип няма правомощия, свързани с делата за полицейско насилие, е, че прокурорката Вероника Трифонова, която е работила по преписката, прекратила е производството, свързано с две от жертвите и не е повдигнала обвинения за третата, в момента е един от българските европейски делегирани прокурори.

Във вторник, след като името на Трифонова бе обявено от парламентарната трибуна от вътрешния министър Бойко Рашков. Рашков намекна, че изборът на Трифонова за делегиран прокурор е свързан с действията й по делото за полицейското насилие срещу протестиращите на 10 юли 2020 г.

Прокуратурата веднага излезе с позиция, че това е посегателство върху независимостта й и тя също ще се обърне към Брюксел.

Комисията на Хаджигенов ще сезира и комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, Съвета на Европа, Европейската комисия и Комитета по правата на човека на ООН.

“Тези институции могат и ще вземат отношение по това как не само е управлявана България, а и в частта “Правосъдие” и как са използвали МВР, какво правят прокуратурата и главният прокурор, който подкрепя действията на насилниците и ги закриля ги, повдигат се обвинения на пострадали, подслушвани са стотици хиляди граждани с безобразно разрешение на специализирания съд”, обясни Хаджигенов.

По предложение на Арман Бабикян (ИБГНИ) комисията реши да сезира министъра на правосъдието Янаки Стоилов заради отказа на Гешев да й докладва за делата за полицейско насилие. Стоилов трябва да прецени дали да не сезира Висшият съдебен съвет за това дисциплинарно нарушение на главния прокурор. “Не съм сигурен, че ще помогне, но няма да попречи. Идеята не е лоша”, включи се в обсъждането Николай Радулов (ИТН). Хаджигенов допълни, че ако не го лъже паметта, “това е самостоятелно основание за предсрочно прекратяване на мандата”.

Ако Стоилов реши да инициира дисциплинарно производство срещу Гешев, то ще е втората такава процедура от 16 юли насам. Първата се провали.

Гешев, когото във вторник парламентът задължи да представи доклад за делата за полицейско насилие до петък, е извикан за четвъртък в новосъзданетата правна комисия. Темата отново са делата за полицейско насилие. Очаква се главният прокурор да не се яви. Прокуратурата смята тази процедура за противоконституционна, а и Гешев е в отпуск.