Пеевски: Санкциите са тенденциозни, зад тях стои медиен олигарх

Делян Пеевски [Георги Кожухаров, Дневник]

Санкциите на САЩ са абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон акт. Това обяви в писмо до медиите Делян Пеевски в сряда, 2 юни, след като стана ясно, че е поставен в черния списък на Вашингтон и срещу него е задействан законът “Магнитски”.

Пеевски обяви, че “не е извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия”. Според него разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт.

Без да го назовава поименно Пеевски сочи като инициатор на санкциите издателя на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев, срещу когото медиите на бившия депутат от ДПС не веднъж са водили очернящи кампании. “Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада”, пише Пеевски.

И завършва, че е уведомил адвокатите си в САЩ и “ще предприема всички законови действия срещу този акт”.

Останалите санкционирани засега отказват коментар.